Nog geen nieuwe cao sociale werkvoorziening

2020 was een moeilijk jaar. Natuurlijk vanwege corona, die het echt onderhandelen aan de cao-tafel onmogelijk maakte. Maar er speelde meer. We behandelen hierna kort de hoofdpunten.

Langjarige cao SW en de LPO

Werkgevers en vakbonden willen graag een langjarige cao Sociale werkvoorziening (SW) afsluiten. Wij dachten aan 5 jaar. Daarvoor hebben we nodig dat de LPO (loon- en prijsontwikkeling) voor meerdere jaren veilig is. We hebben die veiligheid nodig voor de loonontwikkeling van alle SW-collega’s die meer dan WML (wettelijk minimumloon) verdienen. Enkele jaren geleden heeft toenmalig staatssecretaris Kleinsma de LPO voor een aantal jaren toegezegd. Die termijn liep dit jaar af. Hoewel er geen signalen zijn dat de ministeries van Financiën en SZW anders gaan handelen dan ze deden, moeten we toch even het nieuwe kabinet afwachten voordat we meer zekerheid hebben over hoe het nu verder gaat.

Eerder stoppen met werken

Veel tijd en aandacht hebben we besteed aan eerder stoppen met werken. Dat blijkt een hele puzzel. Het valt niet mee om binnen de kaders van het Pensioenakkoord een regeling te treffen die én betaalbaar én aantrekkelijk is. Het vraagt veel fiscaal en juridisch uitzoekwerk. Daar zijn we nu nog volop mee bezig. We willen de SW iets bieden dat zeker goed is.

Cao-onderhandelingen voor collega’s in de P-wet

Je zult ze op je werkplek vaak tegenkomen, collega’s die nadat de WSW op slot ging, de SW-bedrijven zijn ingestroomd. Deze collega’s vallen onder de werking van de Participatiewet (P-wet). Tot nu toe hadden ze geen eigen cao. Dat gaat binnenkort hopelijk veranderen. Werkgevers en bonden onderhandelen namelijk over hun cao. Het gaat echter stapje voor stapje. De cao moet van de grond af aan worden opgebouwd en de beschikbare middelen zijn erg beperkt. Ook is er een spanning tussen de wens om werknemers zo snel mogelijk te laten uitstromen naar gewoon werk en de wens om mensen goede arbeidsvoorwaarden te bieden. Te goede voorwaarden stimuleert dat mensen niet naar gewoon werk gaan bewegen, te magere arbeidsvoorwaarden zijn vanzelfsprekend ook onwenselijk. Kortom, we zijn er nog niet mee klaar.

Nawerking

De huidige cao SW verloopt op 31 december aanstaande. Heeft het dan geen nadelige consequenties dat er nog geen nieuwe cao is? Nee, het heeft voor jullie geen nadelige gevolgen. Dit komt omdat de cao nawerking heeft. Je arbeidsvoorwaarden veranderen dus niet.