Een veilige en gezonde werkplek voor iedereen

Werk is een groot deel van je leven, daar mag je geen lichamelijke of geestelijke last van krijgen. Of je nu zwaar werk doet in de bouw, lange dagen maakt in de zorg of hele dagen op kantoor achter een computer zit: jij moet beschermd worden tegen gevaren en gezondheidsrisico’s.

Arbowet: voor een veilige en gezonde werkplek

Jij hebt recht op een veilige en gezonde werkplek, dat staat in de Arbowet. Je werkgever is daarvoor verantwoordelijk. En je hebt ook zelf een verantwoordelijkheid. Het moet ervoor zorgen dat jij niet uitvalt of een bedrijfsongeval krijgt. De regels uit de Arbowetgeving gelden overal waar gewerkt wordt. En voor alle contractvormen.

Pesten, agressie en discriminatie op de werkvloer

Helaas krijgen veel werkenden tijdens hun loopbaan te maken met pesten, agressie of discriminatie. Soms wel meerdere keren. Je loopt dan risico op fysieke en psychische klachten. Of je raakt zelfs arbeidsongeschikt. Het voorkomen van pesten, agressie en discriminatie valt onder een veilige werkplek en dus ook onder de Arbowetgeving. Je baas is dus verplicht hier actief mee aan de slag te gaan als het gebeurt.

Voorkom stress

Werken gaat soms gepaard met werkdruk. Dat is niet per se slecht. Sterker, werkdruk verhoogt je prestaties. Maar is de spanning te groot, te vaak of te lang? Dan kan werkdruk omslaan in werkstress. Reserveer je te weinig herstelmomenten voor jezelf, dan leidt stress uiteindelijk tot uitval met gezondheidsklachten. Pak je dit niet op tijd aan, dan ligt uitval op de loer.

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Hulp bij je belastingaangiftes
  • Advies bij vragen over je werk en inkomen
  • Ondersteuning bij een arbeidsconflict