Waardering anno nu

Michelle Kames (31) is verkozen tot Jonge Ambtenaar van het Jaar 2022. Ze werkt bij de gemeente Den Haag als senior opgavemanager Werken en Ontmoeten.

Waardering. ‘Waardebepaling’ volgens de Van Dale. Werkgevers doen dit vaak aan de hand van ervaring, leeftijd en/of netwerk. Past dit nog wel bij deze tijd? Recentelijk startte ik de werving voor mijn team. Ik ontmoette een kandidaat, net afgestudeerd. Haar droom? Ambtenaar worden. Relevante ervaring? Voldoende vlieguren? Nee. Potentie om verschil te maken? Zeker! Haar ongeremde nieuwsgierigheid, steevaste doorzettingsvermogen, energie en eerlijkheid boden direct nieuwe perspectieven. Het sollicitatiegesprek herinnerde mij eraan waarom ik bij de overheid ben gaan werken. Een bijdrage leveren aan maatschappij en leefkwaliteit. Oftewel ‘dienen van het publiek belang'. Maar de publieke taak als collega, medewerker of werkgever dan? Ook daar heeft de overheid een voorbeeldrol.

Waar we de afgelopen jaren geïnvesteerd hebben in onze dienstverlening aan de burger, van multichannel-strategieën tot digitalisering, is onze investering in werkgeverschap – nieuwe generaties aantrekken – achter gebleven. Hoe realistisch is het nog om te verwachten dat de perfecte sollicitant zomaar bij ons op de stoep staat? De tijd dat wij als werkgever achteroverleunend kunnen kiezen uit een stapel brieven is voorbij.

De tijd dat wij als werkgever achteroverleunend kunnen kiezen uit een stapel brieven is voorbij.

Michelle Kames

Momenteel parkeren medewerkers de eigen ontwikkeling, vanwege werkdruk door een collegatekort. Als overheid kunnen wij zowel moeilijk nieuwe generaties aantrekken als millennials behouden. Het wordt tijd dat wij gaan luisteren én veranderen. Het arbeidsmarktinfarct laat zien dat onze manier van waarde bepalen aan verandering toe is. Om onze organisatieharten blijvend van zuurstof te voorzien, moeten we een manier vinden om de wegen tot onze organisatie te verwijden.

Het is tijd om andere methoden en kanalen in te zetten om nieuwe generaties aan te trekken. Onconventionele arbeidsvoorwaarden en contracten aanbieden, zoals een 30-urige werkweek en remote werken. Of investeren in jong talent door ze op functies te plaatsen die normaliter voor oudgedienden zijn weggelegd. Maar bovenal een manier van waardebepaling anno 2022, gericht op talent, ambitie en lef.

De net afgestudeerde kandidaat is, met tijd en aandacht, uitgegroeid tot een talentvolle professional. Trots op haar werk en maatschappelijke bijdrage. En óók belangrijk.. eentje die wil blijven! Dus, in deze tijd waar de wereld steeds kleiner wordt, terwijl de kansen door bijvoorbeeld sociale media alsmaar toenemen, de banen voor het oprapen liggen en idealisme en ambitie de drijfveren zijn, kan je medewerkers behouden en aantrekken door op een andere manier hun waarde te bepalen. Waardering anno nu.