Arbeidsvoorwaardenregeling van de PKN aangepast

In de afgelopen periode hebben de vakbonden CNV, RMU en BNP meerdere gesprekken gehad over de arbeidsvoorwaardenregeling van de PKN. De onderdelen zoals de werkbril, woon-werkvergoeding, thuiswerkplekvergoeding en thuiswerkvergoeding zijn aangepast of worden toegevoegd.

De wijzigingen staan hieronder vermeld. Sommige wijzigingen zijn al op 1 juli jl. van kracht gegaan. Andere regelingen gaan op 1 januari 2024 van kracht. De volledige arbeidsvoorwaardenregeling kan je downloaden op www.protestantsekerk.nl/arbeidsvoorwaarden.

  • Wijziging Regeling Werkbril

De regeling werkbril wordt per 1 juli 2023 gewijzigd. De vergoeding van het montuur is verhoogd tot een bedrag van €75 en de vergoeding van de glazen is gemaximeerd op € 250. Eventuele meerkosten zijn voor rekening van de medewerker. De volledige tekst van de regeling is te vinden in de arbeidsvoorwaardenregeling.

  • Nieuwe regeling per 1 juli 2023: regeling Vergoeding inrichting thuiswerkplek

Indien er minimaal 20% van de werktijd vanuit huis wordt gewerkt, vergoedt de werkgever eenmaal per vijf jaar maximaal € 750 voor de kosten voor de inrichting van de thuiswerkplek. Deze vergoeding kan in meerdere delen verspreid over deze vijf jaar worden toegekend. De vergoeding wordt op declaratiebasis aangevraagd en is bedoeld voor de vereiste arbovoorzieningen van de thuiswerkplek. Vergoedingen die vanaf 1 januari 2020 eventueel al zijn verstrekt, tellen mee bij het bepalen van de periode van vijf jaar en het bedrag van €750. Er is in een aantal situaties een terugbetalingsregeling van toepassing. Zie voor meer informatie de uitgewerkte regeling in de arbeidsvoorwaardenregeling. In bijlage 1 van deze circulaire staat een aantal voorbeelden voor de vaststelling van de vergoeding en toepassing van de terugbetalingsregeling.

  • Wijziging Regeling Woon-werkvergoeding per 1 juli 2023

Artikel 6 van de regeling woon-werkvergoeding komt per 1 juli 2023 te vervallen. Dat betekent dat als een medewerker verhuist of verhuisd is naar een woning die verder weg is gelegen van de plaats van tewerkstelling, de vergoeding niet op het oude niveau gehandhaafd blijft, maar per 1 juli 2023 wordt berekend op basis van het nieuwe woonadres.

  • Vooraankondiging: wijziging Regeling Woon-werkvergoeding per 1 januari 2024

Per 1 januari 2024 zal de regeling woon-werkvergoeding verder worden gewijzigd. Wij geven dit nu alvast aan, zodat werkgevers hun administratie hier indien nodig tijdig op aan kunnen passen. Met ingang van 1 januari 2024 komt er een hogere vergoeding voor medewerkers die uitsluitend met openbaar vervoer reizen. Daarnaast wordt de vergoeding voor medewerkers die met de auto komen niet langer gebaseerd op de kosten bij het OV (zoals nu het geval is), maar op basis van de belastingvrije vergoeding per kilometer. Zie bijlage 2 voor de tekst van de regeling zoals die per 1 januari 2024 van kracht zal worden. De genoemde bedragen zullen voor 2024 nog worden geïndexeerd.

  • Vooraankondiging: nieuwe regeling per 1 januari 2024: thuiswerkvergoeding

Per 1 januari komt er een vergoeding voor de dagen dat er vanuit huis wordt gewerkt. Wij geven dit nu alvast aan, zodat de medewerker de administratie hier indien gewenst tijdig op aan kan passen. Zie bijlage 3 voor de tekst van de regeling zoals deze per 1 januari 2024 van kracht zal worden. Deze vergoeding is een tegemoetkoming in de kosten die de medewerker thuis heeft voor water, licht, verwarming, koffie etc. Deze vergoeding staat los van de vergoeding voor de inrichting van de thuiswerkplek.

  • Wijzing loondoorbetaling bij ziekte voor werknemers met AOW

De periode van loondoorbetaling bij ziekte voor werknemers met AOW gaat per 1 juli 2023 naar 6 weken. Nu moeten werkgevers ouderen met een AOW-uitkering bij ziekte 13 weken het loon doorbetalen. Vanaf 1 juli 2023 geldt een periode van 6 weken voor de loondoorbetaling bij ziekte voor AOW-gerechtigde werknemers. Voor de groep werknemers die op 1 juli 2023 al ziek was, blijft de termijn van 13 weken gelden. Voor ziektegevallen die op of na 1 juli 2023 ontstaan, gaat de termijn van 6 weken gelden.

  • Ontwikkelingen pensioenstelsel

Na de Tweede Kamer heeft op 30 mei jl. ook de Eerste Kamer ingestemd met Wet toekomst pensioenen. De wet gaat 1 juli 2023 van kracht en het is nu dus definitief dat het Nederlandse pensioenstelsel wordt herzien. PFZW ligt op koers om per 1 januari 2026 de overstap te maken. De komende twee jaar zullen de deelnemers stapsgewijs worden geïnformeerd over wat de nieuwe regels voor iedereen gaan betekenen.

Aankomende periode wordt er gekeken of andere voorwaarden uit de regeling ook herzien moeten worden. Denk hierbij aan het fietsplan of andere regelingen.