CNV: zorgen blijven over de toekomst van het ambtstraject

Op donderdag 8 februari stemde de generale synode in met de opdracht om de beroepsprofielen ambt nader uit te werken. Volgens deze opdracht worden nu de beroepsprofielen verder uitgewerkt.

CNV stuurde open brief

In de aanloop naar de vergadering van de synode hebben CNV, RMU en BNP een open brief gestuurd aan de synodeleden. In deze brief riepen de vakbonden gezamenlijk op om het ambtstraject niet te versmallen.

Hard onderscheid tussen predikant en pastor/kerkelijk werker

Helaas heeft de synode anders besloten. De aanvullende opdracht maakt een hard onderscheid tussen een predikant op NLQF-7 niveau (wo) en pastor op NLQF6-niveau (hbo-niveau). In de praktijk is in de afgelopen jaren een steeds groter grijs gebied ontstaan in taken en werkzaamheden, waardoor de noodzaak voor een toekomstbestendige visie en uitwerking essentieel is.

Notitie “Uitwerking beroepsprofielen”

In de voorgaande synode in november 2023 werd de notitie “Uitwerking beroepsprofielen” besproken. Deze lijkt nu helemaal geen rol meer te gaan spelen. De conclusie van die notitie was dat als pastor en predikant dezelfde werkzaamheden uitvoeren, ook eenzelfde werk- en denkniveau nodig is. Dit niveau is zowel bereikbaar via hbo-opleidingen en eerder/elders verworven competenties als via een academische opleiding (wo).

Vanuit de bonden waren we gematigd positief over deze route, zelfs al was die in onze ogen niet perfect. De novembersynode kwam echter niet tot besluitvorming: een meerderheid had behoefte aan meer informatie.

Beroepsinhoud en waardering

Deze maand (februari 2024) moest besloten worden welke route er ingeslagen zou worden voor de toekomst van de verschillende ambtsprofielen. Gekozen werd voor de route van de aanvullende opdracht. Een ingrijpend besluit, omdat het gaat over de beroepsinhoud en de waardering die daartegenover staat.

CNV blijft betrokken bij het proces

Ondanks het tegenvallende besluit van de synode zullen wij actief betrokken blijven bij het proces, en zullen we meedenken met de coördinatiegroep en de werkgroepen om samen tot een duurzame uitwerking te komen.

Laat je stem horen en sluit je aan!

Samen staan we sterker. Tijdelijk betaal je in totaal € 24 voor de eerste zes maanden.

  • Betere arbeidsvoorwaarden
  • Hulp bij professionele ontwikkeling
  • Juridische ondersteuning als het tegenzit