Welzijn

Cao Sociaal Werk, Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening

-
Nieuwe cao in onderhandeling
Marco Dons
Onderhandelaar cao Sociaal Werk

In de cao Sociaal Werk, Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening staan afspraken over loon, werktijden, arbeidsomstandigheden, vakantie, pensioen en veilig en gezond werken. De cao is voor iedereen die in de sectoren sociaal werk, welzijn en maatschappelijke dienstverlening werkt. Sociaal werkers ondersteunen mensen bij het oplossen van problemen in hun dagelijkse leven zodat zij weer deel uit kunnen maken van de maatschappij. We maken ons sterk voor onderwerpen die leden van CNV aandragen. In de huidige cao waren de loonstijgingen een belangrijk speerpunt en de verhoogde bodembedragen voor vakantietoeslag en eindejaarsuitkering.

Onderhandelingen gaan verder

Na extra onderhandelen zijn CNV, FNV en werkgevers nog niet tot een gezamenlijk cao-onderhandelingsresultaat gekomen voor de nieuwe cao Sociaal Werk. Daarom zijn na de zomervakantie extra onderhandelingsdagen gepland.

Tijdens deze dagen willen we het hebben over een verdere verbetering van of invoering van:

 • Salarisafspraken
 • Functie-inhoud
 • Afspraken om de (gevolgen van) werkdruk te verminderen, bijvoorbeeld door:
  • je contracturen uit te breiden bij een jaargesprek;
  • mentale ondersteuning en algemene coaching te bieden;
  • en afspraken te maken over het recht op onbereikbaarheid van medewerkers.
 • Een generatieregeling om door minder uren te werken (terwijl je een deel van je loon over die uren behoudt) fit en gezond je pensioen te halen
 • De mogelijkheid om extra verlof te sparen, om dit verlof op te nemen in een fase naar keuze
 • Afspraken over thuiswerken (hybride werken)

Wil je meer lezen over de punten waarover we na de zomer gaan onderhandelen? Download dan onze inzetbrief onderaan deze pagina.

Hoe verder?

In september onderhandelen we verder om tot een nieuwe cao te komen die aansluit aan de huidige cao Sociaal Werk. Een bereikt resultaat aan de cao-tafel leggen we natuurlijk voor aan de CNV-leden. Als lid van de vakbond heb je altijd het laatste woord door te stemmen.

Na de zomervakantie informeren we je verder.

Blijf op de hoogte, download de app

De nieuwe cao verschijnt uiteindelijk in de app Cao Sociaal Werk van de FCB. In deze gratis app kan iedereen die in de sector Sociaal Werk werkt op ieder moment de cao inzien via smartphone of tablet.

Naast de nieuwe volledige cao-tekst bevat de app rekentools, veelgestelde vragen, nuttige links en een loopbaantest. De app maakt de cao toegankelijker en sneller doorzoekbaar.

Bezoek met je mobiele telefoon of tablet de Google Playstore of de Apple Store om de app ‘Cao Sociaal Werk’ te downloaden.

Veelgestelde vragen

Contactpersoon

Marco Dons
Onderhandelaar cao Sociaal Werk
E-mail
Telefoon
06 51 24 40 21

Downloads

Download jouw cao

Wil jij ook meer invloed op jouw arbeidsvoorwaarden?

Sluit je dan vandaag nog bij ons aan. Jouw mening telt!

 • Deel jouw wensen voor een nieuwe cao
 • Geef je mening tijdens nieuwe onderhandelingen
 • Stem mee met ledenpeilingen