Zorgen over werknemers en toekomst SW-bedrijven

Bonden en werkgevers betrokken bij de cao’s Sociale Werkvoorziening en Aan de slag willen zo snel mogelijk met minister Schouten van Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen om de tafel. In een brief aan de CU-bewinsdsvrouw uiten ze grote zorgen over de toekomst van de sociale werkbedrijven en over de ongeveer 100.000 medewerkers die daar werken.

Uit diverse onderzoeken blijkt dat de budgetten in de Participatiewet om mensen naar en tijdens werk te begeleiden volstrekt onvoldoende zijn staat in onderstaande brief. De instroom van medewerkers blijft daardoor fors achter. Zorgen zijn er ook dat de nieuwe cao Aan de slag, bedoeld voor werknemers met een beperking die geen aanspraak maken op de cao SW, vorig jaar voor het eerst en het laatst is afgesloten. Werkgevers wachten nog altijd op de beloofde aanvullende financiering.

Bijstand goedkoper

Daarnaast zijn er verontrustende signalen over werknemers door de torenhoge inflatie. Juist in deze sector gaat het om zeer kwetsbare mensen, die echt niet meer weten hoe het verder moet. Hoewel verbetering van de financiële arbeidsvoorwaarden dringend gewenst is, zien gemeenten hiertoe geen mogelijkheden. Nu al kiest een aantal ervoor mensen bewust in de bijstand te laten, omdat dit op de termijn ‘goedkoper’ is dan werk bieden. De vrees bestaat dat uitblijven voldoende instroom van nieuwe werknemers ernstige gevolgen zal hebben voor het voortbestaan van de SW-infrastructuur. In plaats van de gewenste modernisering richting sociale ontwikkelbedrijven zal deze veder afbrokkelen.