Paarse krokodillen vangen!

Sabine Uitslag, verpleegkundige en gezondheidswetenschapper, is al jaren bestuurlijk actief in de zorg. In de Tweede Kamer was ze zorgdeskundige namens het CDA. Is nu onder meer projectdirecteur Werkplezier bij FWG Progressional.

Ik kan geen papier en lijm meer zien. Dagen lang ben ik bezig geweest met het papier-machéën van een bijna twee meter lange paarse krokodil. Ik had namelijk beloofd een heus exemplaar te maken met een gaatje in zijn bovenkant. Daar konden de overbodige regels en afschuwelijk tijdverslindende lijstjes in worden gestopt alvorens we het papieren gevaarte ritueel gingen begraven (en weer opgraven in het kader van de duurzaamheid). De paarse krokodil stond namelijk centraal in een op maat gemaakte theatershow die wij van de Waardenladers speciaal hebben gemaakt voor de Frieslän Konferensje. Een groep geweldige, enthousiaste medisch specialisten, huisartsen, apothekers, verpleegkundig specialisten, paramedici en bestuurders die samen de zorg in ’de Kop’ anders willen gaan organiseren en elkaar jaarlijks opzoeken op een inspirerende plek. Zo kunnen ze elkaar diep in de ogen kijken om nog beter samen te werken voor de beste zorg.

Ik word daar persoonlijk erg blij van. Want ik geloof in de kracht van deze persoonlijke ontmoetingen. En daar kwam ik ook achter na ruim drie maanden te hebben geworsteld met deze ‘paarse krokodil’. Want lieve mensen, wát is eigenlijk een ‘Paarse krokodil’?

Wij kweken met elkaar paarse krokodillen omdat we alles dicht willen regelen, alle risico’s vermijden

Sabine Uitslag

We strooien er te pas en te onpas mee, maar maak het eens concreet. Best lastig kwamen wij achter. Maar het is wel handig om te weten, als je ze wilt gaan vangen met elkaar. Eigenlijk is een paarse krokodil een soort van ‘excuus Truus’; om maar niet met elkaar in dialoog te gaan. Het echte gesprek te voeren. Je kunt je er heel eenvoudig achter verschuilen. Want het ligt meestal aan die ander. Die moet ergens mee ophouden.

Maar toch, ze komen ergens vandaan die beestjes. Mijn conclusie: wij kweken met elkaar paarse krokodillen omdat we vanuit neo-liberalistisch perspectief alles dicht willen regelen, alle risico’s vermijden. Eigenlijk is zo’n gekleurd beest niets anders dan gestold wantrouwen. En de enige remedie daar tegen is verstillen/vertragen. Want dan komt er ruimte om elkaar op te zoeken, elkaar te verstaan. En elkaar verstaan in de breedste zin van het woord betekent dat het mogelijk wordt om elkaar te gaan vertrouwen. En als er vertrouwen is, kan verbinding plaats vinden. En deze verbindingen zijn de touwen die we zo hard nodig hebben om deze irritante kroko’s te vangen. Veel jachtplezier!