Zingeving zoeken in werk

Sabine Uitslag, verpleegkundige en gezondheidswetenschapper, is al jaren bestuurlijk actief in de zorg. In de Tweede Kamer was ze zorgdeskundige namens het CDA. Is nu onder meer projectdirecteur Werkplezier bij FWG Progressional.

Ik spreek haar aan de keukentafel bij vrienden. De sprankelende Naomi van begin twintig. Net terug met haar vriend na een reis van zes maanden door Europa in een zelf verbouwde bus. De paden op en de lanen in op zoek naar… Tja, waarnaar eigenlijk? Ze kijkt me aan met een schittering in haar ogen. ‘Ik was niet op zoek. Ik wilde beleven. Je hebt meer tijd voor elkaar en je leert jezelf beter kennen en stilstaan bij wat je echt wilt bereiken in je leven. Maar ik heb nu weer heel veel zin en energie om deel uit te maken van de samenleving’. Als ik haar vraag waar ze zou willen werken en waar ze naar op zoek is, zegt ze dat ze dat nog niet weet. Alles staat nog open. Waarschijnlijk wel een vaste baan. ‘Omdat ik graag in een fijn team werk met leuke mensen.’

Naomi gaat geen sollicitatiebrieven sturen, want dat is zo onpersoonlijk. Ze wil toetsen of haar waarden een beetje overeenkomen met die van een bedrijf. Dus heeft ze besloten zichzelf uit te nodigen voor een kop koffie, zodat ze de mensen kan ontmoeten. Hoe mooi en pro-actief is dat? Werk is voor haar meer dan een samenraapsel van taken, functies of van geld verdienen.

De nieuwe generatie kijkt anders naar werk. Daar hebben wij mee te dealen

Sabine Uitslag

‘Ik wil mijn talenten inzetten voor iets waardevols, iets wat er echt toe doet!’ Dat geluid hoor ik steeds vaker. Kon de generatie Y nog worden verleid met lease-auto’s en mobieltjes, de generatie Z doet het ook voor die ander en voor een betere wereld. Ze willen groeien als mens, iets leren, zich verwonderen en gezien worden. Dat ook.

Aan de andere kant hoor ik ook steeds vaker het geluid van 40-plussers. Dat de jongeren die nu op de arbeidsmarkt komen over een miserabel arbeidsethos beschikken. Ik denk dat dat niet zo is. Ze kijken gewoon anders naar werk. Daar hebben wij mee te dealen. Laten we dus met elkaar meer ‘generatiesensitief’ zijn. Laten we niet oordelen, maar de taal leren spreken van de generaties. Van de mensen die we binnen willen krijgen en binnen willen houden. Dat scheelt een hoop frustratie en ellende aan beide kanten. Werk is meer dan een ingevulde functie. Nederland mag blij zijn met de verfrissende Naomi’s van deze tijd. Ze zijn er volop als je het maar wilt zien!