Steun voor zorgpersoneel in strijd tegen coronavirus

‘Wij weten dat we ongelooflijk veel van jullie vragen. We hebben veel waardering voor de inzet van de afgelopen periode. We vragen dan ook u pas thuis te blijven als u klachten hebt en koorts’, deed minister Bruins vanmiddag tijdens de persconferentie over de aanpak van het coronavirus een beroep op het zorgpersoneel.
Omdat iedere zorgwerknemer nodig is bij het bestrijden van het coronavirus blijven de scholen open. ‘De maatschappelijk gevolgen zouden heel groot zijn als ouders noodgedwongen thuis zouden moeten blijven. Ouders werken op plekken waar we ze hard nodig hebben, zoals bij de brandweer, GGD en in ziekenhuizen’, vulde premier Rutte aan.

Veiligheid


Eerder op de dag was er ambtelijk overleg over het coronavirus en werknemers in de zorg. De bevindingen van de enquêtes die de bonden onlangs onder hun leden hielden waren leidend in het overleg. Wat betreft veiligheid is het RIVM richtingbepalend. Het ministerie van VWS kan - voorlopig- voor voldoende preventief materiaal zorgen. De distributie verloopt regionaal. CNV Zorg &Welzijn drong in het overleg aan om bijzondere aandacht voor VVT-instellingen. Ook niet volledig gecertificeerde preventieve materialen kunnen worden gebruikt.

Werkdruk


Voor wat betreft de werkdruk gaat het om praktische ondersteuning. Ontzorg de professional door adequate gratis kinderopvang en gratis extra maaltijden. Zorg voor een goede verdeling van personeel en accepteer productieverlies. Maak een cafetaria-model met compensatie in tijd of geld (de beloning blijft een zaak van cao-partijen).