Veelgestelde vragen over het coronavirus

De richtlijnen van het RIVM over het coronavirus gelden voor iedereen. Gelden voor zorgmedewerkers andere regels dan voor anderen?

Intramuraal?
Ja, eerlijk gezegd wel. Werk je in een ziekenhuis of in een verpleeghuis, dan ben je hard nodig om zorg te verlenen. Heb je klachten, zoals hoesten en lichte verkoudheid, overleg dan altijd met jouw leidinggevende of coördinator wat je moet doen.

Extramuraal?
Werk je in de thuiszorg of ambulant, dan moet je de richtlijnen van het RIVM zeer nauwkeurig toepassen. Beschermend materiaal, handen wassen, desinfecteren enzovoort.

Is er voldoende beschermend materiaal?
Voorlopig is er voldoende materiaal (maskers, beschermende kleding en handschoenen) in Nederland. In Iedere regio is er een ROAZ (regionaal overleg acute zorg) dat de distributie beheert. Daar kan ook jouw organisatie zich melden. Neem geen genoegen met het antwoord dat er onvoldoende materiaal is. Neem geen risico’s door zonder handschoenen etc. te werken!

Kan ik me nog wel ziek melden?
Ja. Ziek is ziek. Daar verandert het coronavirus niets aan. Als jij jezelf ziek meldt, kan een leidinggevende of werkgever jou niet verplichten om te komen werken. De regels die normaal bij ziekte gelden, zij nu ook van toepassing.

Werkdruk?
De werkdruk was al hoog. Een crisis betekent dat we keuzes moeten maken. Dat wil zeggen dat er gewone bedden moeten worden gesloten, geplande opnames moeten worden uitgesteld en werkzaamheden moeten worden verplaatst ten gunste van behandeling verzorging van patiënten met het coronavirus. Praat hierover met collega’s en leidinggevenden en maak van dit soort beslissingen een gezamenlijke beslissing.

Extra werken?
Als je extra werkt moet je volgens de afspraken in de cao extra worden beloond. Daarnaast willen wij, CNV Zorg & Welzijn, afspraken maken over (extra) tijd voor tijd. Die tijd kan je dan gebruiken om op een later tijdstip een langere periode vrij te nemen, of eerder te stoppen met werken. Wij zijn hierover op dit moment met werkgevers in overleg. Zorg dat jij met jouw werkgever/leidinggevende of collega’s duidelijke afspraken maakt. Neem geen genoegen met de afspraak om dat ‘later nog wel ’te regelen.

Corona en werken in kinderopvang

In bijvoorbeeld de zorg en bij de politie werken ouders 24-uurs diensten. Moeten wij dit nu ook gaan doen?
Nee. De kinderopvang is daar (nog) niet op ingericht. Dat kan zo snel niet georganiseerd worden.  En zal via reeds bestaande de opvang moeten. Je kunt op dit moment nog niet verplicht worden om buiten de reguliere tijden te werken.

Ik wil liever niet werken vanwege het coronavirus. Mag ik weigeren?
Ja, dat mag. Je werkgever kan je niet verplichten om tijdens deze crises door te werken. De reguliere kinderopvang is immers gesloten. Maar het is wel heel belangrijk dat er voldoende personeel aan het werk blijft. Zo kunnen jullie samen de werknemers in vitale beroepen – waar kinderopvang ook onder valt - ontlasten. Neem dus wel contact op met je werkgever of je nodig bent op werk.

Ik heb zelf kinderen? Hoe worden mijn kinderen opgevangen als ik blijf werken?
Kinderen van werknemers die willen werken en werkzaam zijn in de kinderopvang hebben recht op kinderopvang. Dat moet georganiseerd worden door de werkgever. Dit geldt alleen als je partner ook een vitaal beroep heeft. Of als je als enige voor de kinderen zorgt.