‘Four more years’ voor CNV in Brussel

Bij het vierjaarlijkse congres van CESI is Patrick Fey, CNV voorzitter Overheid & Publieke Diensten, met overgrote meerderheid gekozen voor een nieuwe termijn in het presidium. In deze rol binnen deze Europese koepel van vakbonden kan hij opnieuw de standpunten die voor het CNV belangrijk zijn, ook in Europa op de agenda zetten.

CESI bundelt in de Europese lobby de krachten van vakorganisaties uit 20 Europese landen, en heeft direct toegang tot de Europese Commissie en Europarlementariërs. De aanwezigheid van een CNV-vertegenwoordiging zorgt ervoor dat ‘onze’ thema’s ook in Brussel onder de aandacht worden gebracht.

Hoor je medewerker

Een recent voorbeeld gaat over de stem van de individuele medewerkers in de publieke sector. Niet alleen in Nederland is dat onderwerp van discussie. In andere Europese landen is de structuur in overheidsorganen veel hiërarchischer, waarbij ‘gewone’ ambtenaren weinig tot geen inspraak in de organisatie van eigen werk hebben.

Meer vrijheid om je mening te uiten in een organisatie, brengt ook meer verantwoordelijkheid met zich mee. Dat besef leeft ook in onze buurlanden wel. Sommige ambtenaren daar vinden dat juist een reden om genoegen te nemen met minder zeggenschap. Zij vinden het prettig dat de verantwoordelijkheden zijn belegd bij anderen, hogerop in de organisatie.