Beeldvorming

Hij is vrij, maar leest vol onbegrip over een moeder die een rechtszaak aanspant om haar kind op de havo te krijgen. Lees hier de nieuwe column van Ruud van Diemen, Onderwijsdirecteur bij ROC Mondriaan in Den Haag.

‘Moeder wil dochter naar havo, rechter zegt nee’, kopte de NOS eind juli in een online artikel. Van dit soort berichten gaat altijd mijn fantasie op de loop. Natuurlijk geeft de inhoud van het artikel niet de gehele context weer, maar het draagt wel weer bij aan de beeldvorming van hoe ouders in Nederland denken: ‘Mijn kind mag naar het havo en mijn kind moet naar het vmbo.’ Ik denk dan ook altijd gelijk, je zou maar zo’n moeder hebben. Trouwens wat doet dat met een kind? Wat doet het met je zelfvertrouwen? Of gaat zo’n rechtszaak meer over moeders zelf dan over haar lievelingetje? Ik heb geen idee, maar voor moeder doe ik even een leuk en uitdagend gedachtenexperimentje. We schaffen het (v)mbo af.

Hoe ziet de wereld er dan over tien jaar uit? U wilt naar de kapper? Een kopje koffie drinken op een terras? U wilt een verbouwing aan uw huis? Uw wifi doet het niet meer en er moet een monteur langskomen. U heeft de politie nodig voor een vervelend akkefietje? De brandweer? Uw moeder wordt dement en moet naar een verpleeghuis? De snelweg waarover u dagelijks naar uw werk rijdt, moet opnieuw geasfalteerd? U wilt graag een dagje winkelen en met het openbaar vervoer? U wilt uw cv-ketel laten vervangen door een warmtepomp? En o ja doe daar gelijk maar zonnepanelen bij? U staat langs de kant van de weg met pech? De fiets van uw dochter heeft twee nieuwe spaken nodig? De stomerij, de kleermaker, de bloemenman? Moet ik nog even doorgaan of komt de boodschap al aardig binnen?

'Een advocaat zoeken voor een onzinnige rechtszaak is minder ingewikkeld dan het vinden van een loodgieter'

Zonder (v)mbo-ers kan onze samenleving helemaal niet functioneren en alleen al daarom zouden we in Nederland ontzettend trots moeten zijn op al die jongens en meisjes die later het cement van onze samenleving worden. Zij die mogelijk maken wat voor ons allemaal zo vanzelfsprekend is. Ik overtuig u niet in een column van maximaal 450 woorden want u wilt natuurlijk alleen het allerbeste voor uw ‘allesje’, maar misschien helpt een lekkage in uw huis deze zomer als het weer eens flink hoost boven uw villadorp. Een advocaat zoeken om een onzinnige rechtszaak te starten om uw dochter op het havo te krijgen is niet zo ingewikkeld want daar zijn er genoeg van, maar wedden dat het lastig wordt een loodgieter te vinden die u snel komt helpen. Die zijn er namelijk bijna niet meer. Wat maak ik me trouwens druk? Ik kan er niets aan doen van dit soort berichten gaat altijd mijn fantasie op de loop. Ook in de vakantie want wat ben en blijf ik trots op onze (v)mbo’ers.