Alles wat je moet weten over werktijden

Van ploegendiensten tot nachtdiensten. En van vaste uren tot regelmatig overwerken. Wat je werktijden ook zijn: wij maken ons hard voor goede afspraken tijdens cao-onderhandelingen. Zoals bijvoorbeeld over adv-dagen en overwerk. Zo blijf je uitgerust aan het werk.

Afspraken over werktijden in de Arbeidstijdenwet

In de Arbeidstijdenwet staat hoe lang je per dag en per week mag werken. En ook wanneer je recht hebt op pauze en zogenoemde rusttijd. Zo mag je per dienst maximaal 12 uur werken en per week maximaal 60 uur. Al mag dat dan weer niet elke week. Door dit soort regels in de Arbeidswet ben je dus beschermd tegen te lange werkdagen.

Overwerken: is het verplicht?

Soms moet je overwerken. Dan werk je langer dan het aantal uren dat in je contract staat. Bijvoorbeeld omdat een bepaalde klus af moet of omdat er veel zieken zijn. Het is niet wettelijk verplicht. In je cao, bedrijfsreglement of contract kunnen afspraken staan over verplicht overwerk. Let op dat je niet structureel overwerkt en blijf goed de balans bewaken tussen werk en privé.

Als je standaard meer uren werkt dan je contracturen, kan het zijn dat je die uren spaart. En als adv-dag of atv-dag op kunt nemen. Een mooi extraatje bovenop je vakantiedagen.

Ploegendiensten en nachtdiensten

Werken in een ploegendienst betekent dat je werkt op tijden die wisselen. Maar wel volgens een vast rooster per week of per maand. Er zijn meerdere soorten ploegendiensten: twee-, drie-, vier- en vijfploegendiensten. Soms zitten daar ook nachtdiensten tussen. Daar zijn regels voor. Als je regelmatig nachtdiensten hebt, mag je werkweek over een periode van 16 weken bijvoorbeeld gemiddeld niet meer dan 40 uur zijn.

Als je meer of minder wilt gaan werken

Wil je graag minder uren gaan werken, zodat je meer tijd hebt voor je gezin of je hobby? Of wil je juist meer gaan werken? Dankzij de Wet Flexibel Werken kan dat. Er gelden een paar voorwaarden om dit aan te kunnen vragen: je moet bijvoorbeeld minimaal een half jaar in dienst zijn en je baas moet meer dan 10 werknemers hebben. Voor een betere balans tussen werk en privé gaan steeds meer mensen parttime of in deeltijd werken.

Voorspelbare arbeidsrelatie

Ben je op zoek naar een vast werkrooster, zodat je werk en privé beter op elkaar kunt afstemmen? De Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden zorgt ervoor dat je na 6 maanden in dienst een officieel verzoek kunt indienen voor een vast werkrooster, of een vast contract. Je werkgever moet binnen bepaalde tijd een gemotiveerd antwoord geven. Voor de meeste bedrijven is die deadline na een maand. Als je werkgever minder dan 10 werknemers heeft, is de limiet 3 maanden. Krijg je geen antwoord van je baas? Dan is het verzoek per definitie goedgekeurd.

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Hulp bij je belastingaangiftes
  • Advies bij vragen over je werk en inkomen
  • Ondersteuning bij een arbeidsconflict