Heeft vrijwilligerswerk invloed op een uitkering?

Niemand zit erop te wachten om werkloos te worden. Maar toch kan het jou als schoolleider ook overkomen. Bijvoorbeeld door een reorganisatie of een verstoorde arbeidsverhouding. Zo’n ontslag kan rauw op je dak vallen. De eerste tijd waarin je een werkeloosheidsuitkering ontvangt, kan dan ook flink pittig zijn. Voor veel onderwijspersoneel is werk immers meer dan alleen geld verdienen.

Als je werkloos wordt, kun je in veel situaties gelukkig aanspraak maken op een werkloosheidsuitkering (WW) van UWV. In de meeste onderwijssectoren kun je daarnaast nog aanspraak maken op een Bovenwettelijke Werkloosheidsuitkering (BW). Dat geeft in ieder geval financiële zekerheid, ook als het je niet direct lukt om een nieuwe baan te vinden.

Vrijwilligerswerk

De eerste periode waarin je onverhoopt gebruik moet maken van een werkloosheidsuitkering kan soms zwaar zijn. Voor veel onderwijspersoneel betekent werk veel meer dan alleen geld verdienen. Baanverlies kan daarom soms zelfs hetzelfde effect hebben als rouw. Maar na deze periode van rouw kan er ook weer een periode komen, waarin je de draad weer wilt oppakken. Waar maar weinig aandacht aan wordt gegeven, is de mogelijkheid om tijdens een WW-uitkering of BW-uitkering vrijwilligerswerk te kunnen verrichten. Dit terwijl vrijwilligerswerk een goede manier kan zijn om werkervaring op te doen of om sociale contacten te onderhouden.

Wil je graag vrijwilligerswerk doen tijdens een WW-uitkering? Dan moet je er rekening mee houden dat daar regels aan verbonden zijn. Zo heb je in de eerste plaats toestemming nodig van UWV, voordat je met het vrijwilligerswerk aan de slag kunt. Het UWV toetst bij de aanvraag de vergoeding, het soort organisatie en de werkzaamheden.

De vergoeding

Voor het vrijwilligerswerk mag je een vergoeding ontvangen, maar deze vergoeding mag niet hoger zijn dan 190 euro per maand en 1.900 euro per jaar. Als de vergoeding voor het vrijwilligerswerk hoger is dan deze bedragen, dan zal UWV de aanvraag altijd afwijzen.

Soort organisatie

Het vrijwilligerswerk dat je wilt gaan doen, moet aangewezen zijn als een algemeen nut beogende instelling (ANBI), sociaal belang behartigende instelling (SBBI) of een vereniging of stichting. Bij ANBI’s kun je denken aan onder andere kerken, goede doelen of musea. Een SBBI is een organisatie die er in de eerste plaats voor haar eigen leden is, maar die tegelijkertijd ook een maatschappelijke waarde heeft. Sportclubs zijn hiervan een goed voorbeeld. Op de website van de Belastingdienst kun je terugvinden of de organisatie waarvoor je vrijwilligerswerk wilt doen een ANBI- of SBBI-status heeft. Als de organisatie waar je vrijwilligerswerk wilt doen geen ANBI- of SBBI-status heeft of geen vereniging of stichting is, dan zal UWV je verzoek voor het verrichten van vrijwilligerswerk afwijzen.

Werkzaamheden

Tot slot beoordeelt UWV ook de werkzaamheden die je zult gaan verrichten. Het werk dat je wilt gaan doen, moet minimaal één jaar alleen door vrijwilligers gedaan worden. Ook mag er in het afgelopen jaar geen vacature voor het werk in een betaalde functie zijn geweest. Als de organisatie waar je vrijwilligerswerk wilt gaan doen minder dan een jaar bestaat, dan wordt er gekeken naar vergelijkbare organisaties.

Toestemming

Alleen als aan alle bovenstaande voorwaarden wordt voldaan, zal UWV je aanvraag voor het verrichten van vrijwilligerswerk goedkeuren. Als je zonder toestemming vrijwilligerswerk gaat verrichten, dan kan dit gevolgen hebben voor de hoogte van je uitkering. UWV kan dan een sanctie opleggen. Dit betekent dat je bijvoorbeeld tijdelijk minder uitkering ontvangt of een boete krijgt. Als je toestemming krijgt van UWV voor het vrijwilligerswerk, is het belangrijk om te weten dat de sollicitatieplicht blijft voortduren. Dit betekent dat je moet blijven zoeken naar betaald werk. Als je betaald werk aangeboden krijgt, moet je dit werk accepteren. In sommige gevallen kan dit betekenen dat je daardoor moet stoppen met vrijwilligerswerk. Het vrijwilligerswerk mag het accepteren van een betaalde baan dus niet in de weg staan.

Vragen

Al met al kan het verrichten van vrijwilligerswerk soms een mooie kans zijn om de periode waarin je werkloos bent zinvol te besteden. Zolang je ruim van tevoren toestemming vraagt aan UWV, weet je zeker dat het vrijwilligerswerk dat je wilt gaan doen geen gevolgen heeft voor je WW-uitkering. Twijfel je of je voldoet aan de regels of wil je eerst overleggen, voordat je een aanvraag doet? Neem dan gerust contact op met CNV Info.