Hoe is jouw werk-privébalans?

Het ziekteverzuim daalt dan wel, maar áls mensen thuis komen te zitten, liggen ze er langer uit. De Arbo Unie ziet steeds meer werknemers langer ziek door psychische klachten. CNV Academie besteedt veel aandacht aan life events, zoals rouw en de overgang en stressoren op het werk met de trainingen Van Werkdruk naar Werkplezier en Zeg Het!.

In 2023 waren er 2,9 miljoen verzuimdagen met psychische klachten als reden, meldt de Arbo Unie. Vooral in sectoren waar al veel personeelstekort is, speelt verzuim door psychische klachten een grote rol. In de zorg, het onderwijs en zakelijke dienstverlening is dit in 40 procent van de ziekmeldingen het geval. De oorzaak ligt vaak in de verstoorde werk-privébalans.

Verstoring levenscyclus

Annemieke Schoemakers verzorgt verschillende trainingen bij CNV, zoals Rouw, Overgang, van Werkdruk naar Werkplezier en Zeg Het!. Een zogezegd manusje-van-alles. Thuiskomen te zitten vanwege psychische klachten kan iedereen overkomen, vertelt Schoemaker. “Door verschillende levensgebeurtenissen, zoals de overgang of het verliezen van een dierbare, raakt het evenwicht in je leven verstoord. Het leven loopt niet in een rechte lijn en we hebben de neiging dat als er iets gebeurt, we gewoon maar doorgaan. Terwijl je behoeftes door gebeurtenissen in je leven veranderen.”

Bewustwording

Het begint bij jezelf. Vind je het moeilijk om aan te geven wanneer het allemaal teveel wordt? Dan is het fijn om daar de juiste handvatten bij te krijgen. “Bij de trainingen Van Werkdruk naar Werkplezier en Zeg Het! zie ik regelmatig mensen die ervaring hebben met een burn-out. Ze komen dan voor een ‘stress-APK’, een soort opfrisser. We gaan bij deze trainingen vooral kijken waar die stress vandaan komt en hoe je daar op een gezonde manier mee om kan gaan. De training Zeg Het! helpt vooral als je moeite hebt met dit onderwerp aan te kaarten bij je werkgever of om lastige zaken te bespreken met collega’s. Zodat je de dingen niet opkropt.”

Thuiskomen te zitten vanwege psychische klachten kan iedereen overkomen

Annemieke Schoemakers, trainer & adviseur CNV

Schoemaker ziet bij de jongere generatie meer bewustzijn van stress, maar daarmee is het probleem nog niet opgelost. “Juist onder jongeren zien we de cijfers van burn-outs stijgen. Zij hebben ook te maken met veel stressoren van buitenaf, zoals je eerste woning kopen, een studieschuld en je eerste baan. Vooral dat laatste: je hebt misschien nog geen vast contract en het idee dat je je moet bewijzen. Hierdoor is het lastiger om nee te zeggen en ga je over je eigen grenzen heen. Dit verhoogt allemaal de werkdruk.”

Preventie

Voorkomen is beter dan genezen. Dit geldt niet alleen voor een werknemer, maar juist ook een werkgever kan hier veel in betekenen, vertelt Schoemaker. “Het is goed om bewuster met je levenscyclus om te gaan. En niet alleen vanuit de positie als werknemer. Juist de werkgever betekent hier veel in. Als werkgever is het belangrijk om oog te hebben hiervoor. Een goed voorbeeld hiervan staat dichtbij bij mezelf. Toen ik mijn broer verloor, gaf mijn werkgever mij alle ruimte. Zij had zelf iets vergelijkbaars meegemaakt in het verleden en wist dus in een zekere zin hoe het was. Ze zei: ‘neem alle tijd die je nodig hebt, weet dat je die ruimte hebt’. In mijn herinneringen lag ik er toen heel lang uit. Wat bleek later: ik was vrij snel weer gaan werken. Niet omdat het moest en ook niet meteen volledig, maar omdat er geen druk op mij lag, voelde ik me vrij om rustig aan weer te beginnen.”

Schoemaker benadrukt nog eens dat het belangrijk is dat je, als werkgever, begrip moet kunnen tonen voor iemands situatie. Ook als je zelf niet eenzelfde situatie hebt meegemaakt. “We zien dat organisaties steeds meer ermee bezig zijn. Er is zeker meer bewustwording en er zit beweging in, maar er zijn ook nog stappen te zetten.”

Trainingen CNV Academie

De Academie biedt verschillende trainingen aan die jou helpen om te gaan met stressoren binnen en buiten je werk. Na de training kun je direct met de opgedane kennis aan de slag. Goed om te weten: de Academie biedt deze trainingen ook incompany aan en kun je dus voor (een deel van) je team aanvragen.

Voorkomen is beter dan genezen

Annemieke Schoemakers, trainer & adviseur CNV

Overgang

Ben jij werkende en in de overgang? Helaas besteedt (nog) niet elke organisatie aandacht aan deze levensfase. Terwijl iedere vrouw ermee te maken krijgt en de overgang veel impact kan hebben op je functioneren. Leer hoe je het thema overgang bespreekbaar maakt op je werk en wat je kunt doen om het werken tijdens de overgang makkelijker te maken. Ook voor werkgevers en leidinggevenden hebben we een speciale masterclass over de overgang ontwikkeld.

Rouw

Een speciale training voor werkenden die te maken hebben met rouw. Ben je iemand verloren die je dierbaar is? Helaas bestaat er (nog) geen wettelijk rouwverlof. Toch is het belangrijk dat je op de werkvloer ruimte krijgt voor je rouwproces. Leer hoe je jouw rouwarbeid goed aanpakt in combinatie met je werk.

Zeg Het!

Ja zeggen, terwijl je eigenlijk nee bedoelt. Het kan lastig zijn om het gesprek aan te gaan met collega’s. Hoe ga je om met een collega die kritiek levert? En hoe maak jij jezelf hoorbaar in een overleg? In de training Zeg het! gaan we hier dieper op in.

Van Werkdruk naar Werkplezier

Iedere werknemer heeft in mindere of meerdere mate te maken met werkdruk. Begon jij vanuit passie met jouw baan, maar kost het je door de werkdruk meer energie dan het je geeft? Leer hoe je goed omgaat met werkdruk én hoe je (weer) energie krijgt van je werk.

Meer weten?

Wil je meer informatie over de trainingen? Kijk dan op Academie of neem contact op.