Mark wil gymlessen behouden

Begin jaren tachtig van de vorige eeuw waren er bij het ministerie plannen om de lessen lichamelijke opvoeding voor de bovenbouw van de middelbare school af te schaffen. Ik vond dat als leerling een slecht idee, omdat juist die lessen ervoor zorgden dat je niet de hele schoolweek stil hoefde te zitten. Ik startte een handtekeningenactie en ging naar de minister van onderwijs om de plannen tegen te houden. Of het door mijn actie komt, betwijfel ik, maar tot op heden zijn er nog steeds gymlessen op het voortgezet onderwijs.

Inmiddels is het zelfs zover gekomen dat gym het enige vak is, waarvoor een verplicht aantal uren per week op het rooster moet staan. Sinds dit schooljaar moet iedere basisschool per groep twee uur gymles geven. Op alle scholen waar ik gewerkt heb, waren er twee gymlessen in de week, dus in mijn beleving verandert er niet veel.

Toch krijgen we bij de inspectie regelmatig vragen van scholen. Het begrip uur is al discutabel, want met twee uur is twee lesuur bedoeld en hoe lang is een lesuur? En mag je er ook een blokuur van maken? Maar ook krijgen we vragen of het lopen naar de gymzaal onder gymtijd valt. De bedoeling van deze wet is dat kinderen voldoende bewegingsonderwijs krijgen. Hoewel een blokuur niet verboden is, is het niet in lijn met de bedoeling van de wet Bewegingsonderwijs is ook wat anders dan bewegen. Toen ik leraar was, zei mijn directeur dat reistijd ook gymtijd was. Ik vond dat zonde van de tijd, dus liet ik mijn gymlessen altijd aan het begin of eind van een dagdeel plannen, zodat we maar één keer onder schooltijd hoefden te lopen. Maar dat was niet voor alle klassen mogelijk.

We willen dat scholen onderwijstijd effectief besteden, maar hoe doe je dat als je school een kwartier lopen is van de sportaccommodatie?

Inspecteur M@rk

We willen graag dat scholen onderwijstijd effectief besteden, maar hoe doe je dat als je school een kwartier lopen van de sportaccommodatie staat? Dan blijken er ook nog gemeentes te zijn, die niet voldoende faciliteiten hebben om alle groepen van de basisscholen van twee uur gym te kunnen voorzien.

Daarnaast krijgen we vragen over bevoegdheden, in het kader van lerarentekort. De lessen bewegingsonderwijs moeten gegeven worden door daarvoor bevoegde leraren. Dat zijn de pabo-opgeleide leraren met gymakte en ALO-opgeleide sportleraren. Dit blijkt niet overal in het land te lukken. We zien op diverse scholen Cios-opgeleide mensen beweeglessen verzorgen. Hoewel deze meestal door de scholen en hun leerlingen worden gewaardeerd, tellen ze niet mee voor de verplichte uren bewegingsonderwijs.

Zo’n nieuwe wet vraagt vaak wat gepuzzel van de scholen, maar meestal komen ze er wel uit. Het krantenartikel over mijn handtekeningenactie had de titel Mark wil gymlessen behouden. Als inspecteur mag Mark erop toezien dat alle leerlingen de gymlessen krijgen. En later dit jaar mag Mark de kwaliteit van die gymlessen in kaart brengen met het Peil-onderzoek bewegingsonderwijs. Dit inspectiewerk is een mooie spiegel voor me, want waar ik nog te weinig op toezie, is of ik zelf voldoende beweging heb.