Ontwikkelkracht moet kwaliteit onderwijs verbeteren

Subsidie voor programma nog aan te vragen tot eind augustus

Onder de noemer 'Ontwikkelkracht' hebben overheid en onderwijsveld, waaronder de wetenschap, de handen ineen hebben geslagen om de kwaliteit van het onderwijs in Nederland duurzaam te verbeteren. Het (pilot)programma dat wordt gefinancierd uit het Nationaal Groeifonds is bedoeld voor leraren en schoolleiders in PO en VO die de ontwikkelingen van hun leerlingen en hun eigen vakmanschap willen versterken. Subsidie kan tot 31 augustus worden aangevraagd.

Het programma verbindt de onderwijspraktijk met inzichten uit onderzoek. Met de tegemoetkoming krijgen scholen ruimte om mensen en tijd vrij te maken om deel te nemen aan Ontwikkelkracht.

Pijlers

De 4 pijlers zijn:

●Het opzetten en versterken van een onderzoeks- en verbetercultuur op scholen.

●Het beter en makkelijker vinden en benutten van wat we al weten uit onderwijsonderzoek (kennisdeling).

●Het ontwikkelen van kansrijke werkwijzen voor de grote onderwijsknelpunten in co-creatielabs samen met onderzoekers en onderwijsprofessionals. De eerste twee, Taal Lab NL en Teacher Lab NL, richten zich op taal en het duurzaam aantrekken, professionaliseren en behouden van leraren.

●Ontwikkeling tot expertschool met expertschoolleiders en -leraren. Expertscholen helpen elkaar en andere scholen met het vinden van oplossingen voor knelpunten in het onderwijs met evidence-informed werken.

Subsidie aanvragen

De subsidieregeling heeft betrekking op het schooljaar 2023/2024 en kan nog tot 31 augustus worden aangevraagd. Ga naar de website van de Dienst Uitvoeringen Subsidies van het ministerie van VWS voor meer uitleg en aanmelden. Het aantal scholen dat kan deelnemen is beperkt.