Al het nieuws

PO en VO krijgen duidelijkheid over coronamaatregelen

Flitspeiling CNV

In het basis- en voortgezet onderwijs was grote behoefte aan duidelijkheid over coronamaatregelen. Daarom hebben wij van CNV Onderwijs bij het ministerie erop aangedrongen dat deze onduidelijkheden zouden worden weggenomen. Mede dankzij dit signaal is er sinds gisteren meer duidelijkheid gekomen voor iedereen die in het onderwijs werkt.

Uitkomsten CNV flitspeiling

2.500 medewerkers in het primair onderwijs en 600 medewerkers in het voortgezet onderwijs vulden onze flitspeiling over de coronamaatregelen in het onderwijs in. Dit zijn de uitkomsten:

  • 52% van het PO en VO heeft behoefte aan duidelijkheid
  • 30% van het PO en 23% van het VO ziet de noodzaak om per school verschillende beslissingen te moeten nemen

Onduidelijkheid

Er was vooral onduidelijkheid over het beleid. Alles is een advies en zowel ouders als scholen kunnen andere antwoorden krijgen van instanties als het gaat om te nemen maatregelen. Moet een kind met een snotneus nu wel of niet thuisblijven? Tegelijkertijd ligt de verantwoordelijkheid over bijvoorbeeld het dragen van mondkapjes in de gangen op school bij de leraar. Deze onduidelijke “regels” en verantwoordelijkheden zorgden voor onrust bij ouders en leraren.

Sinds gisteren meer duidelijkheid

Gisteren publiceerde het ministerie de kamerbrief met een nieuw OMT-advies en de reactie van het kabinet hierop. Dit geeft door de extra uitwerking van de basisregels meer duidelijkheid. Wat het voor jou in het onderwijs betekent?

  • Je werkt thuis, tenzij je lesgeeft of anderszins in het belang van leerlingen op school moet zijn. Teamvergaderingen en studiedagen vinden dus online plaats.
  • Ouders en verzorgers komen niet in de school, tenzij dit echt niet anders kan.
  • Alle volwassenen houden 1,5 meter afstand van elkaar.
  • Vieringen vinden plaats zonder externe aanwezigen.
  • Iedereen met klachten blijft thuis, totdat een negatieve testuitslag is ontvangen. Voor kinderen in de basisschoolleeftijd blijft gelden dat zij met lichte klachten naar school kunnen, in overeenstemming met het snottebellenbeleid. Zoals in het 130e OMT-advies is geschreven, gaan zij ook in quarantaine als een huisgenoot, of ander nauw contact, positief is getest.