CNV: Ultimatum voor VNG

CNV Overheid stelt, samen met andere vakbonden, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) een ultimatum. CNV is er met de VNG niet uitgekomen in de onderhandelingen voor een nieuwe cao voor de ruim 170.000 gemeenteambtenaren. Het ultimatum loopt af op 11 januari om 10.00 uur. Komt de VNG voor die tijd niet met een beter bod voor de arbeidsvoorwaarden van de medewerkers, dan volgen er collectieve acties in samenwerking met andere bonden.

De VNG is niet verder gekomen dan een bod van 5% loonsverhoging voor 2023 en 3% voor 2024. De achterban van CNV Overheid heeft daar verontwaardigd op gereageerd. CNV Overheid wil een éénjarige cao met tenminste behoud van koopkracht, een indexatie op het minimumloon van €14, een thuiswerkvergoeding van €3 en maatregelen om personeelstekorten op te lossen én gemeenteambtenaren te behouden. Daarnaast moet er wat CNV Overheid betreft een verbeterde verlof- en vitaliteitsregeling komen en moet het sociale vangnet in geval van werkloosheid of arbeidsongeschiktheid op peil blijven.

Nu geen tweejarige cao

Juan Schot, onderhandelaar namens CNV Overheid: ‘Het moet duidelijk zijn dat bij gemeenteambtenaren, die cruciaal zijn voor het doordraaien van de maatschappij, de rekening voor energie en de prijs van de boodschappen net zo hard oplopen als bij andere Nederlanders. Daarom is het behoud van koopkracht essentieel. Omdat voor 2024 moeilijk is in te schatten hoe de financiële situatie van gemeentemedewerkers uitpakt, willen wij nu geen tweejarige cao afsluiten.’