Onderhandelingen cao Rijk van start

Onze leden binnen het Rijk zal het nog vers in het geheugen liggen. De vorige cao-onderhandelingen voor de 120.000 rijksambtenaren strekte zich over een periode van een half jaar uit. Er moest actiegevoerd worden om tot een aanvaardbaar resultaat te komen.

Minister Ollongren liet het door CNV Overheid en de andere bonden gestelde ultimatum zelfs een keer verlopen, maar uiteindelijk was er een goede uitkomst: 7 procent loonsverhoging, meer invloed op de eigen roosters, afspraken over duurzame inzetbaarheid, verlofsparen en keuzevrijheid in het opnemen van vakantie- en eindejaarsuitkering.

We leven nu in een andere tijd. In maart van dit jaar, besloten we samen met de werkgever om de onderhandelingen over een nieuwe cao, die per 1 juli 2020 moet ingaan, op te schorten. Nu, kort voor het overleg, is na inbreng van de leden, besloten dat CNV Overheid met de andere bonden gaat aansturen op een korte cao-periode tot het eind van het jaar, waarbij we voor een loonsverhoging en uitbreiding van het IKB (individueel keuzebudget) gaan. Dit vanwege de vele onzekerheden die de coronapandemie met zich meebrengt. En totdat we eruit zijn, blijft de cao 2018-2020 gewoon gelden. Op donderdag 11 juni zitten Gabriëlla Buisman en Bart Schnoor (namens CNV Overheid) voor het eerst samen met de andere bonden tegenover de werkgever.