Alles over discriminatie op het werk

Discriminatie is verboden. Toch komt het helaas nog vaak voor. Ook op de werkvloer. Wat is discriminatie precies? Wat zijn de gevolgen? En wat kunnen jij en je werkgever eraan doen? We vertellen je meer over discriminatie op de werkvloer.

Wat is discriminatie?

Discriminatie betekent dat er een verschil wordt gemaakt op (persoonlijke) kenmerken die er niet toe doen. Bijvoorbeeld, je wordt anders behandeld door je collega omdat je uit een ander land dan Nederland komt. Discriminatie is wettelijk verboden. Maar niet elk onderscheid is verboden. Wanneer je geen vrachtwagenchauffeur mag worden omdat je geen rijbewijs hebt, is dat geen discriminatie. Wanneer je geen vrachtwagenchauffeur mag worden omdat je een vrouw bent, is dit wel discriminatie. Verschil op basis van de volgende kenmerken is verboden:

  • Godsdienst
  • Levensovertuiging
  • Politieke gezindheid
  • Ras
  • Geslacht
  • Nationaliteit
  • Seksuele gerichtheid
  • Burgerlijke staat
  • Handicap of chronische ziekte
  • Leeftijd
  • Arbeidsduur
  • Vast of tijdelijk contract
  • WAZO-verlof

Gevolgen van discriminatie op de werkvloer

Discriminatie op de werkvloer heeft grote gevolgen. Het is vergelijkbaar met de gevolgen van pesten en seksuele intimidatie. Je kunt een negatief zelfbeeld en concentratieproblemen krijgen. Maar ook lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn, maag- en darmklachten en slaapproblemen. Als het probleem niet snel wordt aangepakt, loop je zelfs het risico op PTSS of arbeidsongeschiktheid.

Discriminatie op de werkvloer: wat moet je werkgever doen?

Je werkgever is wettelijk verplicht om discriminatie op de werkvloer te voorkomen. Volgens de Arbowet is je werkgever namelijk verplicht om jou en je collega's een veilige en gezonde werkplek te bieden. Discriminatie op het werk kan komen door een slechte bedrijfscultuur. Dat is de manier waarop mensen met elkaar omgaan in het bedrijf. Je werkgever moet beleid opstellen om de bedrijfscultuur gezond te houden. De Nederlandse Arbeidsinspectie ziet hierop toe.

Discriminatie op de werkvloer: wat kun je zelf doen?

Word je gediscrimineerd op je werk? Kom in actie. Neem de volgende stappen:

1. Bouw een dossier

Bij discriminatie op de werkvloer is het goed om een dossier op te bouwen. Dit is een logboek waarin je incidenten bijhoudt. Schrijf op: de datum, de aanleiding, de gebeurtenis, wie erbij waren, of je het gemeld hebt bij de leidinggevende en wat deze reactie was. Dit dossier helpt je later. Het zorgt ervoor dat je sterker in je schoenen staat.

2. Ga het gesprek aan

Meld de discriminatie op de werkvloer bij je leidinggevende. Die is verplicht om maatregelen te nemen om de discriminatie te stoppen. Pak je dossier erbij om incidenten te benoemen. Vraag aan je leidinggevende welke maatregelen hij gaat nemen. Kom je er met je leidinggevende niet uit? Dan kun je terecht bij de ondernemingsraad of de vertrouwenspersoon.

3. Maak een melding

Wordt er niks gedaan met je klacht? Of volgens jou te weinig? Dan kun je een melding maken bij het College voor de Rechten van de Mens. Hierbij is het belangrijk om een dossier te hebben. Dit maakt je zaak sterker. Je werkgever kan een waarschuwing of een boete krijgen van de Nederlandse Arbeidsinspectie, als blijkt dat er te weinig is gedaan om discriminatie op de werkvloer te stoppen.

LHBTIQ+: veilig op het werk

Lhbtiq+ is de afkorting van lesbisch, homoseksueel, bi+, transgender, intersekse en queer. Lhbtiq+’ers hebben vaker te maken met ongewenst gedrag op de werkvloer, zoals beledigingen, pesten, intimidatie en discriminatie. In de diversiteitswijzer van SER Diversiteit in Bedrijf staan tips voor het creëren van een veilige werkomgeving voor lhbtiq+ personen.

Wij staan voor jou klaar

Weet je niet goed welke vervolgstap je moet zetten? Wil je advies? Of heb je behoefte aan een luisterend oor? Neem contact met ons op. Wij zijn er om jou te helpen.

Neem contact met ons op

Veelgestelde vragen

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Hulp bij je belastingaangiftes
  • Advies bij vragen over je werk en inkomen
  • Ondersteuning bij een arbeidsconflict