Actiedreiging in kinderopvang neemt toe

CNV Zorg & Welzijn is verbaasd over de reacties van werkgeversorganisaties in de kinderopvang op de verhoging van de tarieven die minister van Gennip (Sociale Zaken) bekend heeft gemaakt. CNV Zorg & Welzijn heeft met organisaties BK en BMK afgesproken dat deze verhoging volledig zou worden aangewend voor loonsverhogingen voor de pedagogisch professionals. De onderhandelingen over een nieuwe cao in de sector zijn onlangs vastgelopen.

Gaby Perin-Gopie: “De reactie van BK en BMK op de beslissing van minister van Gennip is vreemd. Ze vinden nu ineens dat de verhoging van de tarieven ten goede moet komen aan de beprijzing van de kindplaatsen. Dat druist in tegen de afspraak die we hebben gemaakt. BK en BMK willen die afspraak kennelijk niet meer nakomen.”

In september waren BK en BMK het nog roerend met de vakbonden eens dat een verhoging van de tarieven ten goede zou komen aan de salarissen van de medewerkers. Daarover is door de werkgevers- en werknemersorganisaties een gezamenlijke ondertekende oproep aan minister gedaan.

Minister van Gennip trekt nu 57 miljoen uit om de tarieven op te hogen. Dit geld zou moeten worden aangewend om een fatsoenlijke cao voor pedagogisch professionals te realiseren.

Petitite kinderopvang

Onlangs is er een petitie aangeboden aan de werkgeversorganisaties, getekend door ruim 17.000 medewerkers uit de kinderopvang, met het verzoek het eindbod in te trekken en de onderhandelingen met de vakbonden weer op te starten. Hier is helaas geen gehoor aan gegeven.

In plaats daarvan adviseren de werkgeverorganisaties om een éénmalige bonus aan de medewerkers uit te reiken (een fooi van €300 bruto). Door deze actie lijken nieuwe onderhandelingen met vakbonden nog ver weg. Voor CNV Zorg & Welzijn is deze houding onaanvaardbaar. De kans op werknemersacties in de kinderopvang neemt hiermee toe.