Kinderopvang wil beschikbaar talent optimaal benutten

Meerdere instroommogelijkheden mogelijk in zoektocht naar personeel

CNV maakt zich sterk voor de erkenning van de vitale rol en de professionaliteit van kinderopvangmedewerkers in Nederland. In een recent persbericht uitte de bond zijn bezorgdheid over beperkende eisen op de arbeidsmarkt, waarbij strikte diplomavereisten in de kinderopvangsector als voorbeeld werden genoemd. Het is volgens CNV essentieel om niet alleen te focussen op diplomagerelateerde vereisten, maar daarnaast ook op competenties en het potentieel van werkzoekenden in de kinderopvang.

Recente CBS-cijfers tonen aan dat er een groeiende behoefte is aan gekwalificeerd personeel in de kinderopvang. Hoewel veel werkzoekenden een baan in deze sector interessant vinden, hebben zij op dit moment niet altijd de juiste diploma’s. Het behalen van deze kwalificaties via een langdurig diplomatraject vormt voor velen een te grote drempel.

Instroommogelijkheden

De kinderopvangsector biedt diverse instroommogelijkheden, waardoor individuen op verschillende manieren kunnen deelnemen. Een van de opties is instromen met de benodigde diploma's. Daarnaast bestaat de gelijkstellingsprocedure, waarbij kandidaten op basis van relevante opleidingen en ervaringen toegang krijgen. Deze route wordt vaak benut door zij-instromers. Andere alternatieve instroommogelijkheden zijn de Erkenning Verworven Competenties (EVC)-procedure en de drie 3 verschillende MBO certificaten waarmee je je direct kwalificeert voor de functie.

Op maat gemaakt

CNV ondersteunt ook het recent geïntroduceerde ontwikkelpad. De brancheorganisaties van de kinderopvang introduceerden dit najaar samen met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW): het Ontwikkelpad kinderopvang. Een op maat gemaakt traject dat potentiële kandidaten helpt om zich in de praktijk te ontwikkelen. Zo kunnen kandidaten starten als groepshulp en zich, als zij dat willen en kunnen, verder ontwikkelen tot pedagogisch medewerker.

Benutten talenten

Sinds een aantal maanden zijn partijen in de sector kinderopvang op initiatief van CNV bezig met het doorontwikkelen van de gelijkstellingenprocedure. Dit initiatief streeft ernaar de mogelijkheid te creëren om ook op basis van alternatieve criteria’s in te stromen. Kortom, het is duidelijk dat de kinderopvangsector actief betrokken is bij het optimaal benutten van beschikbare talenten op de arbeidsmarkt, terwijl tegelijkertijd wordt gewaarborgd dat de kwaliteit van de kinderopvang op het hoogst mogelijke niveau blijft.