Opnieuw acties UMC’s op 26 oktober

Zorgmedewerkers van de academische ziekenhuizen draaien op 26 oktober opnieuw zondagdiensten, omdat de acties van vorige week werkgever NFU helaas nog niet tot een beter cao-bod heeft gebracht. Dat betekent nogmaals een dag lang geen planbare zorg, maar alleen spoedeisende hulp op veel afdelingen.

‘De actiebereidheid toont aan dat het umc-personeel echt ongelukkig is met de huidige stand van zaken’, zegt Aaldert Mellema, bestuurder van CNV Zorg & Welzijn, dat de staking met FNV Zorg & Welzijn en FBZ organiseert. De onvrede over het cao-bod van werkgever NFU, waarmee tot nu toe alleen NU’91 heeft ingestemd, is nog steeds groot. Reden is dat de loonstijging achterblijft bij andere zorgsectoren en veel werknemers in de UMC's er met dit eindbod de komende drie jaar in koopkracht zelfs op achteruit gaan. CNV Zorg & Welzijn pleit daarom voor een tastbare loonsverhoging voor alle medewerkers, waaruit waardering blijkt voor hun inzet tijdens de coronapandemie in de afgelopen anderhalf jaar. Daarnaast moet er wat gebeuren aan de werkdruk. Die is al jaren veel te hoog, mede door personeelstekorten. Als we te weinig investeren in beloning en tegengaan van werkdruk, lopen mensen gewoon weg. Mellema: ‘Deze sector heeft een boost nodig, ook om personeel te behouden en nieuw personeel aan te trekken. Alleen op die manier houden we de zorg op peil!’

Ondertussen zijn de voorbereidingen voor de nieuwe actie in volle gang. Wie mee wil doen met de acties kan contact opnemen met het actiecomité in zijn of haar UMC.

Heb je vragen, neem dan contact op met:

Jacomijn Kruisbrink, MUMC, Radboud UMC, 06 221 39 030

Joost Veldt, Erasmus MC, 06 512 44 067

(bij afwezigheid van bestuurder Aaldert Mellema deze week kunnen de medewerkers in het UMCU, UMC Amsterdam, LUMC en het UMCG ook met Joost contact opnemen)