Stemmen over transitieplan ABP

Met alle ins en outs over het nieuwe pensioenstelsel

Als gevolg van de nieuwe pensioenwet gaan er zaken veranderen aan het pensioen. En dan niet de AOW, maar het extra pensioen dat tijdens de loopbaan wordt of is opgebouwd. Op deze pagina lees je meer over de plannen van pensioenfonds ABP.

Wat gaat er veranderen?

De achtergrond is bekend: op 1 juli 2023 heeft de Eerste Kamer ingestemd met de Wet toekomst pensioen. Hierdoor gaat het stelsel veranderen. In de nieuwe pensioenwet is vastgelegd dat iedereen een eigen pensioenspaarpot krijgt, waaruit de pensioenen worden uitgekeerd. Voor alle pensioenfondsen is door werkgevers en werknemers uitgebreid overleg gevoerd over de overgang van het oude naar het nieuwe stelsel en afspraken gemaakt hoe we de nieuwe regels gaan toepassen. Die worden, per pensioenfonds, vastgelegd in een zogenoemd transitieplan (er is ook een samenvatting, zie onderaan de tekst). Over het plan van ABP zijn de overleggen afgerond en mogen de leden van het CNV (in de meeste gevallen onderwijs en overheid) die pensioen bij ABP opbouwen of hebben opgebouwd, hierover hun stem uitbrengen.

Hoeveel pensioen al opgebouwd?

Alvast weten wat de grootte is van het pensioen dat straks wordt uitgekeerd? Ga naar www.mijnpensioenoverzicht.nl

Webinar en voorlichting

Over het transitieplan was op 15 april voor leden een webinar met toelichting en antwoorden op veel gestelde vragen. Wie het webinar heeft gemist kan het terugzien (zie link hieronder). Daarnaast houdt CNV nog drie voorlichtingsbijeenkomsten. Klik op een van onderstaande links om je aan te melden.

23 april, BCN Eindhoven van 19.30 uur - 21.00 uur, inloop vanaf 19.00 uur

25 april, BCN Zwolle van 19.30 uur - 21.00 uur, inloop vanaf 19.00 uur

30 april, kantoor CNV Utrecht van 19.30 uur - 21.00 uur, inloop vanaf 19.00 uur

Bekend met CNV-leden die nog niet hebben doorgegeven bij welk pensioenfonds ze pensioen hebben opgebouwd? Wijs ze dan op onze oproep: Ben jij CNV-lid? Deze oproep is voor jou!

Stemmen over transitieplan

Leden van CNV mogen tot 15 mei 2024 stemmen over het transitieplan. Geef eerst aan de bond door bij welk pensioenfonds pensioen is opgebouwd. Maak daarvoor een CNV-account aan op mijn.cnv.nl en klik dan in het mijn cnv-menu op 'pensioenfondsen'. Hier vragen we om door te geven bij welke pensioenfondsen rechten zijn opgebouwd. Eerst zelf nazoeken? Dat kan ook. Ga naar www.mijnpensioenoverzicht.nl en zoek bij welke fondsen je staat ingeschreven.

Stemmen kan voor of tegen de uitwerking van de nieuwe ABP-pensioenregeling in het transitieplan. Het digitale stemformulier wordt de komende weken toegestuurd aan de leden waarvan CNV weet dat ze in de overheids- en onderwijssectoren werken. Daarnaast aan de leden die hebben doorgegeven dat ze pensioen bij ABP hebben opgebouwd.

Veel gestelde vragen

Onderaan dit bericht staat een lijst met veel gestelde vragen.

Staat jouw vraag er niet bij?

Stuur je vraag of vragen naar pensioenvragen-abp@cnv.nl

Meer zien of lezen?

In onderstaande pensioenkrant staan alle keuzes en veranderingen nog eens helder op een rij.

Met een infographic en animatie, zie link en video hieronder, hebben we de veranderingen in het pensioenstelsel in een beeld proberen te vangen.

Webinar ABP Transitieplan
Animatie nieuw pensioenstelsel