Onderhandelingen cao mbo op pauze

Loonbod en -vraag liggen nog te ver uit elkaar

Eerder deze week is gebleken dat werkgevers en werknemers te veel van mening verschillen met betrekking tot het loon in de cao mbo. Het loonbod van de werkgevers en de looneis van de vakbonden liggen te ver uit elkaar. De onderhandelingen zijn voorlopig op pauze gezet.

Afgelopen maanden hebben werkgevers en vakbonden veelvuldig met elkaar gesproken, uiteraard over de procesafspraken die vorig jaar zijn gemaakt en ook over veel andere onderwerpen zoals werkdrukverlichting, een verbeterde startersregeling en een AOV-verzekering voor de gehele sector. Naar aanleiding van het delen medio mei van de beide inzetten met elkaar, kwamen de gesprekken in een stroomversnelling en werd voorzichtig over de eerste onderwerpen in verschillende werkgroepen gesproken. Nadat ook het loon een aantal keren ter sprake was gekomen, is begin deze week echter tijdens het cao-overleg gebleken dat op het loon op dit moment geen overeenstemming bereikt zal kunnen worden.

Koopkrachtbehoud

Gezien de hoogte van de inflatie en onze roep om koopkrachtbehoud moet er wat ons betreft echt meer ruimte gecreëerd worden door werkgevers als het gaat om loon, anders dan alleen de ruimte die zij krijgen van het ministerie (5,7%). De vakbonden betreuren dit ten zeerste. Komende vrijdag wordt een reactie van de minister verwacht op de brieven die de gezamenlijke vakbonden en ook de werkgevers van alle onderwijssectoren enkele maanden geleden naar het ministerie hebben gestuurd.

Verantwoordelijkheid

Als blijkt dat hieruit extra financiële middelen beschikbaar komen voor het mbo, dan zullen wij als CNV Onderwijs het gesprek met de MBO Raad zo spoedig mogelijk hervatten. Mocht er geen extra loonruimte komen vanuit het ministerie, dan zullen wij het gesprek aangaan met de werkgeversvereniging om te zien of zij hun verantwoordelijkheid nemen om de sector aantrekkelijk te houden voor werknemers.

Wij zullen in nauw contact blijven met onze sectorgroepen Mbo en Groen. Met hen en onze overige leden zullen wij aftasten wat voor hen een begaanbaar pad is voor een nieuwe cao. Mocht je nu al willen reageren op bovenstaand bericht dan nodigen we je van harte uit om contact op te nemen. Dat kan door te mailen naar cao-onderhandelaars Abhilash Sewgobind: a.sewgobind@cnv.nl of Natasja Heuwer: n.heuwer@cnv.nl.

Aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden

Naast een goed loon, is ook een aantrekkelijk pakket arbeidsvoorwaarden noodzakelijk. Als onderhandelaren voor de sector mbo zullen wij ons hiervoor blijven inzetten.