Overheid in actie tegen seksueel overschrijdend gedrag op werkvloer

De overheid lanceerde onlangs de campagne 'Met elkaar trekken we de grens', gericht tegen seksueel overschrijdend gedrag op de werkvloer. De afgelopen jaren wordt het steeds duidelijker dat mensen zich niet altijd veilig voelen op het werk. In de media zie je vaak voorbeelden van seksueel grensoverschrijdend gedrag in organisaties. De gevolgen daarvan zijn ingrijpend: voor de betrokkenen zelf, maar ook voor collega’s, leidinggevenden en de organisatie.

Op de speciaal gelanceerde website metelkaartrekkenwedegrens.nl vind je onder meer handvatten voor leidinggevenden, een podcastserie waarin Mariëtte Hamer met wisselende gasten praat over seksueel overschrijdend gedrag en instrumenten voor aanpak en preventie binnen organisaties.

Schokkende cijfers

De cijfers rond seksueel overschrijdend gedrag zijn schokkend, bleek al eerder uit CNV-onderzoek. 30% van de werkende vrouwen heeft wel eens te maken met aanranding of een andere fysieke vorm van seksuele intimidatie op de werkvloer. 61% heeft te maken met seksueel getinte opmerkingen, schunnige woorden, sissen of ander vervelend, seksueel getint taalgebruik. Bij mannen is dit 18%. Een kwart van de vrouwen heeft te maken met seksuele intimidatie via de digitale weg.

Dit kan levenslange psychische- en lichamelijke schade tot gevolg hebben en (langdurige) uitval als resultaat. Kortom: niet alleen persoonlijk leed, ook economisch en maatschappelijk desastreus. Dat kan én mag niet, vindt CNV. Iedereen verdient een veilige werkplek. Samenwerken kan en moet op basis van gelijkheid en respect. CNV vindt het daarom belangrijk dat de overheid haar rol pakt om seksueel overschrijdend gedrag aan te pakken.