Zwangerschapsverlof en corona

'Ik ben zwanger en moet van mijn werkgever vanaf 28 weken andere werkzaamheden gaan verrichten. Dit vanuit het advies van het RIVM over zwangerschap en Covid-19. Mijn werkgever verplicht mij dit te doen. Bij het berekenen van mijn zwangerschapsverlof gaan ze er van uit dat ik (gedeeltelijk) verzuim en dus automatisch 6 weken verlof voor de uitgerekende datum moet opnemen. Mogen ze mij verplichten tot andere werkzaamheden? En zo ja, mogen ze dan mijn bevallingsverlof met 2 weken inkorten?'

Die vraag belandde onlangs op het bureau van de van de juristen van CNV Onderwijs. Het antwoord is dat voor personeelsleden die 28 weken of meer zwanger zijn, het advies is dat zij in het derde trimester 1,5 meter afstand tot alle anderen moeten houden, zowel leerlingen als collega’s. De vraag is of het in de huidige werksituatie mogelijk is om die 1,5 m afstand te kunnen borgen. Lukt dit niet, dan wordt vervangend werk geadviseerd. Dit hoeft dus niet in alle gevallen zo te zijn.

Labeltje aangehangen

Het Vervangingsfonds (VF) geeft aan dat in het geval een zwangere werknemer niet meer voor de klas kan vanaf 28 weken omdat de 1,5 m niet geborgd kan worden en dus ander passend werk doet, de vervanger bekostigd wordt door het VF. Een bekostigingsverzoek bij het VF kan dan worden ingediend. Administratief dient dan door het schoolbestuur als reden voor de bekostiging door het VF ‘ziek’ te worden genoteerd. Dit is alleen zo afgesproken, omdat in de administratie van het VF er een labeltje aangehangen moet worden. Je hoeft dus niet echt ziek te zijn. Daardoor mag jij ook gewoon zelf kiezen of je 4 of 6 weken voor de vermoedelijke datum van bevalling je verlof wilt laten ingaan. Dus niet automatisch 6 weken vanwege ziekte. De ‘ziekte’ is hier administratief bedoeld en dus niet feitelijk. Mogelijk heeft de werkgever dit verkeerd begrepen.

Wie hierin toch vastloopt met de werkgever, kan voor ondersteuning altijd contact opnemen met CNV Info, 030 7511003, cnvinfo@cnv.nl.

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Hulp bij je belastingaangiftes
  • Advies bij vragen over je werk en inkomen
  • Ondersteuning bij een arbeidsconflict