Verzekering bij arbeidsongeschiktheid voor long covid getroffenen

De cao-onderhandelingen voor alle sectoren van het onderwijs zijn op volle gang. Een belangrijk punt bij deze onderhandelingen is een collectieve verzekering bij arbeidsongeschiktheid (ook wel IPAP-verzekering). Wij vinden dat medewerkers die arbeidsongeschikt zijn geworden, waaronder de vele slachtoffers van long covid in het onderwijs, niet getroffen moeten worden door een inkomensachteruitgang. Dat geldt ook voor medewerkers die onverhoopt werkloos worden.

Frontlinie

Onderwijspersoneel heeft net als het zorgpersoneel in de frontlinie gestaan toen de coronapandemie begon. De overheid vond het van belang dat het onderwijs, met aanpassingen, door moest blijven gaan. Onderwijs verhuisde grotendeels naar online, maar voor een groot deel bleef het fysieke onderwijs gewoon doorgaan. Dit was bijvoorbeeld het geval in het middelbaar beroepsonderwijs, waar sprake is van veel praktijkonderwijs.

Collectieve verzekering

Veel docenten zijn in die tijd uitgevallen doordat zij besmet raakten met het coronavirus. Sommigen voor korte duur, maar een groot aantal ook voor langere duur. Deze groep, die voor langere tijd ziek is en een stuk minder of helemaal niet kan werken, krijgt te maken met het missen van inkomen. Om deze mensen te beschermen en het inkomensverlies op te kunnen vangen maakt CNV Onderwijs zich samen met de andere bonden hard voor een collectieve verzekering binnen alle onderwijssectoren. Deze collectieve arbeidsongeschiktheidsregeling (ook wel bekend als IPAP) zorgt ervoor dat als je permanent uitvalt, je er in inkomen niet op achteruit gaat.

Goede regeling nodig

Het liefst zien wij dat er een goede regeling is met de werkgevers, waardoor het missende loon bij uitval zal worden ondervangen door de verzekering. Deze IPAP-regeling moet ervoor zorgen dat medewerkers die vanaf het begin van de coronapandemie ziek geworden zijn en vervolgens in de WIA zijn gekomen, niet een enorme inkomensterugval hebben.

Laat je stem horen en sluit je aan!

Tijdelijk het eerste halfjaar nu maar €4 per maand. Samen staan we sterker.

  • Betere arbeidsvoorwaarden
  • Hulp bij professionele ontwikkeling
  • Ondersteuning van onze juristen als het tegenzit