Leden opgetogen over onderhandelingsresultaat cao Provinciale sector

‘Goed gedaan en een juiste afspiegeling van de wensen van de leden.’ ‘Het werd wel weer eens tijd voor een verhoging.’ ‘Onderhandelaars bedankt voor de gepleegde inzet. Centen en procenten. Zoals gevraagd extra geld voor de collega’s in de lage loonschalen.’ Leden van CNV Overheid stemden met overgrote meerderheid in met het onderhandelaarsakkoord voor de cao Provinciale sector. De cao heeft een looptijd van twee jaar.

Met terugwerkende kracht worden de functieschalen vanaf 1 januari dit jaar verhoogd met €75,-, op 1 juli zijn de salarissen structureel met 3 procent verhoogd en op 1 januari 2023 komt daar nog eens 4 procent structureel bij. Verder gaat het minimumloon naar € 14,- per uur en wordt € 2.184 bruto op fulltimebasis het bodembedrag voor het maandsalaris. Als waardering voor de door ieder getoonde flexibiliteit tijdens en na de coronamaatregelen en de bijkomende kosten, ontvangen werknemers een eenmalige flexibiliteits-/thuiswerkvergoeding van maximaal €500,- bruto op basis van een voltijd dienstverband. Leden van CNV Overheid kunnen zich prima vinden in het ‘centen en procenten’-resultaat van cao-onderhandelaars Arno van Voorden en Rick Damme, waarbij de centen vooral terecht komen bij de medewerkers met lagere inkomens.

Verschil loonschalen afremmen

Andere reacties van leden over de cao, die loopt van 1 januari 2022 tot en met 31 december 2023: Een mooi onderhandelingsresultaat!; Nu alles veel duurder is geworden is dit voor mij wel een kleine vergoeding op mijn vroegpensioen; Het steeds groter wordende verschil tussen de loonschalen moet afgeremd en wat mij betreft teruggedrongen worden; Ook mooi dat er dagen voor lief en leed komen en voor het vieren van feestdagen naar eigen keuze. Wat ik betreur is dat 5 mei niet als feestdag is aangewezen, maar wellicht valt een jaarlijkse nationale feestdag af te dwingen; Ik vind het een mooi resultaat en wil CNV hartelijk danken voor de inzet! Ik hoop wel, dat bij de uitwerking van een duurzame volgende ronde een voor alle provincies dwingende afspraak komt voor een vitaliteitsregeling of generatiepact.

Compensatie inflatie

Onderhandelaar Van Voorden is opgelucht dat de inflatie voor de lagere schalen voor een groot deel wordt gecompenseerd. ‘Iemand in schaal 5 gaat er in 2 jaar bijna 14 procent op vooruit! Ook op inhoud is er veel bereikt: 2 verlofdagen voor lief en leed die je zelf kunt besteden en feestdagen die rekening houden met diversiteit. De traditionele dagen zijn in te ruilen voor bijvoorbeeld het Suikerfeest of Ketikoti. Afspraken ook over thuiswerk/internetvergoeding en over ouderschapsverlof. De komende maanden wordt verder gesproken over onder meer duurzame inzetbaarheid en plaatsonafhankelijk werken.