Nog geen resultaat cao-onderhandelingen Provinciale Sector

De cao-onderhandelingsronde in de Provinciale Sector op 15 februari leverde helaas geen resultaat op. Terwijl we net als de andere bonden hoopten dat we tot definitieve afspraken konden komen tijdens het overleg met de werkgevers in de Provinciale Sector, verenigd in het Interprovinciaal Overleg (IPO). Op 7 maart zullen we verder onderhandelen.

Onderhandelingen in moeilijke fase

De onderhandelingen zitten in een moeilijke fase. Op een groot aantal inhoudelijke onderwerpen lijken partijen het wel eens te kunnen worden. Maar zodra het over de financiën gaat, wordt het een ander verhaal. CNV Overheid en de andere bonden hebben de loonsverhogingen van de afgelopen 10 jaar op een rij gezet ten opzichte van andere overheidssectoren. Dan is te zien dat de Provinciale Sector vaak goed mee kan komen. In 2023 en 2024 is echter achterstand ontstaan ten opzichte van Gemeenten en Waterschappen. Dat komt omdat in die sectoren inmiddels nieuwe loonsverhogingen zijn afgesproken vanwege aflopende cao’s.

Loonsverhoging nodig

De cao Provinciale Sector liep door tot en met 31 december 2023. De werkgevers wilden in 2023 echter niet met ons spreken over een tussentijdse loonsverhoging die, vanwege de inflatie, volgens de bonden redelijk en noodzakelijk was. Ook kampen veel medewerkers nog steeds met de naweeën van de torenhoge inflatie in 2022, die niet is gecompenseerd. Het wordt dan ook de hoogste tijd dat er nieuwe afspraken worden gemaakt over een fatsoenlijke loonstijging.

Hoe nu verder?

Afgesproken is dat beide partijen de tijd tot 7 maart gaan benutten om alle punten goed te overwegen en te zoeken waar eventueel ruimte gevonden kan worden. CNV Overheid blijft strijden voor goede arbeidsvoorwaarden voor de medewerkers bij provincies en aangesloten organisaties.

Laat je stem horen en sluit je aan!

Samen staan we sterker. Tijdelijk betaal je in totaal € 24 voor de eerste zes maanden.

  • Betere arbeidsvoorwaarden
  • Hulp bij professionele ontwikkeling
  • Juridische ondersteuning als het tegenzit