Peilen waar de behoefte ligt voor de nieuwe cao
De inkt van de vorige cao is nog maar net droog of we zijn alweer bezig met de voorbereidingen voor nieuwe cao-onderhandelingen. De huidige cao Rijk loopt af op 1 april 2022. Als het aan CNV en de andere vakbonden ligt, waren we de onderhandelingen al gestart om voor 31 maart tot een nieuwe cao te komen. De werkgever Rijk heeft aangegeven meer voorbereidingstijd nodig te hebben. Waarom het niet sneller kan wil jullie werkgever zelf uitleggen.
Behoeftes en speerpunten van de nieuwe cao
Een groep leden heeft zich de afgelopen tijd gebogen over de inzet voor de nieuwe cao-onderhandelingen. Dit zijn de belangrijkste onderwerpen waarover we afspraken willen maken met de werkgever Rijk.
Onze inzet:
- Publieke professionals verdienen waardering. CNV zet daarom voor de cao 2022 in op een reële loonstijging die leidt tot koopkrachtverbetering.
- Gezond en vitaal blijven werken:
- CNV wil dat de PAS-regeling blijft bestaan, evenals de SBF-regeling.
- Wij willen een volledige RVU-regeling waar, zolang deze bestaat, elke medewerker gebruik van kan maken.
- De mogelijkheden om verlof te sparen vergroten. Enerzijds door verhogen van bovenwettelijk verlof, zodat jongeren de kans krijgen substantieel te sparen. Anderzijds door de mogelijkheid te creëren om compensatieverlof in de verlofspaarregeling te stoppen.
- Wij verwachten van de werkgever Rijk een bijdrage in een oplossing voor de onmogelijkheid van oudere werknemers om 100 weken verlof te sparen.
- Wij vinden Sociale Veiligheid een belangrijk thema. Dit blijkt bijvoorbeeld ons buddy project binnen het Ministerie van Justitie & Veiligheid. Sociale veiligheid is een breed onderwerp met veel facetten. Daarom gaan wij rond de tafel met de andere vakbonden om tot concrete voorstellen te komen die de veiligheid vergroten.
- CNV is voorstander van het instellen van rouwverlof. Wanneer een familielid of directe naaste overlijdt krijgt de medewerker dit verlof. Het rouwverlof duurt zo lang de betrokken medewerker het nodig heeft.
- Vergoedingen moeten kostendekkend zijn. Kosten die gemaakt worden voor of in verband met het werk moeten 100% vergoed worden. Wij stellen voor dat een paritaire cao-werkgroep de vergoedingen uit de cao tegen het licht houdt en voorstellen doet deze te actualiseren.
- In 2020 heeft het Rijk maar 60% van het quotum aan banen voor mensen met een arbeidsbeperking gerealiseerd. CNV constateert dat het Rijk achterblijft bij de doelstelling. We doen een oproep aan de werkgever Rijk om samen met de bonden een actieprogramma op te stellen dat ertoe leidt dat de doelstelling voor 2024 (5.000 gerealiseerde banen) wordt behaald.
- Het is belangrijk dat medewerkers die dat willen zich kunnen oriënteren op werk buiten de eigen afdeling/ministerie. Het over de schutting kijken is leerzaam en het leren van anderen nuttig. Medewerkers bij de Rijksoverheid krijgen de mogelijkheid om eens in de drie jaar een snuffelstage van minimaal een week te verrichten binnen de sector Rijk en buiten hun eigen werkomgeving.
Bij CNV hebben de leden altijd het laatste woord. Daarom vragen wij jou je uit te spreken over onze inzet. Onze leden kunnen stemmen via de nieuwsbrief van hun bestuurder die ze hierover ontvangen.
Heb je zelf een goed idee over de inzet van de cao-onderhandelingen?
Plaats zelf een idee voor deze cao of stem op de ideeën van anderen door op ‘goed idee’ te klikken. De ideeën worden gerangschikt op het aantal stemmen en worden gebruikt om de inzet voor de cao-onderhandelingen te bepalen.
Plaats zelf een idee voor deze cao of stem op de ideeën van anderen door op ‘goed idee’ te klikken. De ideeën worden gerangschikt op het aantal stemmen en worden gebruikt om de inzet voor de cao-onderhandeling te bepalen.
Leden massaal achter CNV-inzet cao Rijk
Enkele weken geleden hebben wij aan onze leden bij het Rijk gevraagd zich uit te spreken over de CNV-inzet voor de volgende onderhandelingen voor een nieuwe cao. Meer dan 90 procent van de leden stemden vóór deze inzet.
Reacties en opmerkingen
Daarbij ontvingen wij meer dan 150 aanvullende reacties. Veruit de meeste opmerkingen gingen over de looneis. Het is ons duidelijk dat onze leden vinden dat verbetering van de koopkracht voorop moet staan. De hoge inflatie baart veel zorgen. Naast het salaris zorgden de voorstellen voor eerder stoppen met werken (RVU) voor veel positieve reacties. Ook de voorstellen voor rouwverlof werden herkend en gewaardeerd.
Ook gingen opvallend veel opmerkingen over de thuiswerkvergoeding. Het bedrag van €2,- per dag vinden onze leden te laag. Wij zullen dit onderwerp daarom meenemen in de onderhandelingen.
Hoe nu verder?
De verwachting is dat de werkgever Rijk begin mei klaar is om de cao-onderhandelingen te starten. Wij staan samen met de andere bonden al sinds begin maart in de startblokken. Wil je op de hoogte blijven of meepraten? Word dan ook lid. Samen staan we sterker!