Onderhandelingen nieuwe cao Rijk van start

De onderhandelingen voor een nieuwe cao Rijk zijn gestart. CNV Overheid, de andere bonden en werkgever Rijk begonnen dinsdag 19 maart de onderhandelingen voor een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst voor Rijkspersoneel.

Alle betrokken partijen hebben de intentie uitgesproken om uiterlijk vrijdag 29 maart tot een onderhandelingsresultaat te komen. De inzet van de bonden is helder: eenvoudige afspraken maken met de nadruk op loon, om zo snel mogelijk tot een overeenkomst te komen.

Voorstellen werkgever

De werkgever heeft zowel verbeteringen als verslechteringen voorgesteld. Onder de verslechteringen valt het voorstel om de lunch- en dagvergoeding voor binnenlandse dienstreizen af te schaffen, gebaseerd op de redenering dat de kosten voor medewerkers op kantoor en die op dienstreis nauwelijks verschillen. Daarnaast wil de werkgever de optie verwijderen om via het Individueel Keuze Budget (IKB) een aanvullende vergoeding voor woon-werkverkeer te ontvangen.

Inzet van de bonden

De bonden brengen op hun beurt voorstellen in die zich richten op het vergroten van sociale veiligheid, de mogelijkheid om 40 uur per week te werken indien gewenst, en de uitbreiding van regelingen voor vervroegde uittreding. Daarnaast is er een sterke focus op de verbetering van de reiskostenvergoeding en het scheppen van meer kansen voor arbeidsbeperkten binnen het Rijk. Deze onderhandelingen zijn cruciaal voor veel Rijkspersoneel, waarbij de uitdagingen aanzienlijk zijn. De vakbonden zetten zich volledig in om een resultaat te boeken dat recht doet aan de belangen van de werknemers. Meer details over de de ingebrachte onderwerpen en de stand van zaken vind je hieronder in de 'Vierbondenbrief' en het 'Onderhandelingsspeelveld'.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van de cao-onderhandelingen? Kijk dan regelmatig op onze cao-pagina Rijk voor de laatste updates. Reageren op deze laatste ontwikkeling? Dat kan onderaan het artikel.

Lees de Vierbondenbrief en het Onderhandelingsspeelveld

Deel je mening over de start van de cao-onderhandelingen

Er zijn nog geen reacties, wees de eerste!

U
Error