Cao Sociale Werkvoorziening
In de cao Sociale Werkvoorziening staan afspraken over loon, werktijden, arbeidsomstandigheden, vakantie, pensioen en veilig en gezond werken. De cao geldt voor mensen die door een lichamelijke, psychische of verstandelijke beperking niet onder normale omstandigheden kunnen werken. En het dus zonder ondersteuning op de arbeidsmarkt niet redden. Mensen die voor 2015 zijn ingestroomd vallen onder de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW). Vaak gaat de begeleiding via gemeente of het UWV. Hierbij gaan ze uit van wat iemand kan. De cao Sociale Werkvoorziening geldt voor iedereen met een afstand tot de arbeidsmarkt die nog onder de werking van de WSW valt. In 2015 is de WSW gesloten en is de Participatiewet ingevoerd. De nieuwe instroom in de SW-bedrijven valt daarom niet onder de cao Sociale Werkvoorziening, maar onder de cao Aan de slag.
Plaats zelf een idee voor deze cao of stem op de ideeën van anderen door op ‘goed idee’ te klikken. De ideeën worden gerangschikt op het aantal stemmen en worden gebruikt om de inzet voor de cao-onderhandeling te bepalen.
Actie bonden hoger loon en hogere reiskostenvergoeding SW
CNV en FNV zijn donderdag 26 januari aan een actietraject begonnen voor een hoger loon en een hogere reiskostenvergoeding voor SW-werknemers. Vakbondsleden werkzaam bij Lucrato in Apeldoorn overhandigden daartoe een petitie aan 'hun' burgemeester Ton Heerts en wethouder Sunita Biharie, wethouder Werk en inkomen en bestuursvoorzitter van Lucrato . Dat gebeurde voorafgaand aan de raadsvergadering. Beiden werden om steun gevraagd om SW-personeel hetzelfde te belonen als ambtenaren die gelijksoortig werk doen. Geen overbodige luxe want de leden gaven aan dat het water bij velen aan de lippen staat. Velen kunnen vanwege de gestegen kosten de rekeningen niet meer kunnen voldoen. Heerts heeft als extra dat hij niet alleen voorzitter is van het College van Arbeidszaken van werkgeversvereniging VNG, maar ook oud-vakbondsman (van zowel CNV en FNV). Hij zei alles er aan te doen om de politiek te bewegen de problemen op te lossen. Pvda-Tweede Kamerlid Barbara Kathmann, ook aanwezig, gaf aan zich eveneens haar best doen het onderwerp op de politieke agenda te krijgen.
Overleg over extra loon
Werkgevers Cedris en VNG spraken donderdag 16 februari met minister Schouten over extra geld zodat zij de de lonen kunnen verhogen en een betere reiskostenvergoeding kunnen geven. De ze minister is immers verantwoordelijk voor het geld dat gemeenten krijgen om de sociale werkvoorziening te betalen. Er blijkt nu geld financiële ruimte te zijn en er zijn dan ook geen beloftes gedaan. In die zin was het resultaat teleurstellend. Maar de onderhandelingen zijn nog niet voorbij. Over een paar weken wordt er verder gepraat.
Voorafgaand aan het overleg had de minister een korte ontmoeting met een afvaardiging van het SW-bedrijf Den Haag Werkt in de hal van het ministerie van SZW. Ook was er een delegatie namens de bonden. Zij vertelden hoe moeilijk mensen in SW en Aan de Slag het hebben om hun dagelijkse boodschappen te betalen en de benzine voor hun brommer of auto.
CNV Overheid voert actie in de SW en ADS
In februari hebben we minister Schouten voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen persoonlijk gevraagd om meer geld gevraagd voor de cao SW en de cao Aan de slag. Ook willen we meer geld voor een beter salaris voor alle loonschalen, niet alleen voor de collega's die het wettelijk minimum loon verdienen. En we willen graag geld voor een hogere reiskostenvergoeding woon- werkverkeer. €0,10 p/km vanaf 6 kilometer is veel te laag.
Tot nu toe heeft de minister geen geld toegezegd. Daarom zijn de bonden begonnen met het voeren van acties. Zo heeft CNV Overheid in samenwerking met de werkgever een werkonderbreking (zie bericht en video onderaan de tekst) bij de Inclusief Groep in Nunspeet georganiseerd. Het doel hiervan is de aandacht van de media en van de politiek vestigen op jullie situatie.
Wij willen met dergelijke acties de druk op de landelijke overheid opvoeren. Wij vinden het niet uit te leggen dat praktisch alle werknemers in Nederland er flink wat salaris bij krijgen, behalve jullie. Dat is echt oneerlijk. We gaan daarom door met het organiseren van werkonderbrekingen bij SW-bedrijven. Met verschillende bedrijven worden momenteel gesprekken gevoerd.
27 maart 2023
CNV Overheid organiseert een werkonderbreking bij SW-bedrijf Empatec in Friesland, locatie Sneek. Cao-onderhandelaar Nico Foppen: 'Ook op deze locatie lieten jullie aan de politiek en media zien hoe nodig het is dat jullie loon en reiskostenvergoeding worden verbeterd.' Omroep Friesland besteeedde er uitvoerig aandacht aan.
27 maart 2023
Landelijke actiedag op 7 juni!
CNV organiseert samen met FNV een landelijke actiedag op 7 juni op het Jaarbeursplein in Utrecht. Voor de werknemers van sociale werkbedrijven uit het hele land wordt vervoer geregeld om ze naar deze locatie te brengen. Naast vervoer wordt er ook rekening gehouden met voldoende begeleiders in de bus en tijdens de actie.
Aanmelden actiedag
Werknemers uit de sector kunnen zich tot 25 mei aanmelden voor de actiedag en het vervoer. Dit kun je doen bij jouw leidinggevende of de Ondernemingsraad. Bij elke organisatie is er een buslijst waarop je jezelf kunt intekenen. Iedereen mag mee, ook niet-leden zijn welkom.
Verlof
Om mee te gaan naar de actie geven de meeste SW-bedrijven bijzonder verlof aan hun werknemers. Dat betekent dat je geen verlof hoeft in te leveren om mee te kunnen gaan. Maar niet alle SW-bedrijven doen dit. Sommige werkgevers schrijven verlof af. Vraag dit daarom na voordat je je aanmeldt voor de bus.
26 mei 2023
SW-manifestatie op 7 juni
Op 7 juni gaat CNV actie voeren voor een betere cao voor jullie. We willen een hoger loon en een hogere reiskostenvergoeding. Dat wordt de hoogste tijd!
Rond 3 juni wordt meer bekend over de opstapplaats en de tijd waarop de bus vertrekt. Deze informatie sturen we aan onze leden en wordt gedeeld in de SW-bedrijven. Het programma in Utrecht is van 11.00 tot 12.30 uur. We zorgen dat we uiterlijk om 16 uur weer terug zijn met de bus, zodat deelnemers op tijd zijn voor het collectief vervoer naar huis.
In iedere bus is begeleiding aanwezig en ook op de locatie in Utrecht is er begeleiding.
Op de locatie in Utrecht is het mogelijk gebruik te maken van het toilet. We zorgen voor wat te drinken en een lunchpakket. Dat is er voor iedereen, ook voor wie geen lid is van CNV.
Laat zien dat je lid bent van CNV en laat zoveel mogelijk paars zien deze dag! In Utrecht delen we daartoe hesjes, sjaals en andere CNV-spullen uit. Trek dat zoveel mogelijk aan en vraag dit ook aan je collega's. Samen staan we sterk!