Cao Sociale Werkvoorziening
In de cao Sociale Werkvoorziening staan afspraken over loon, werktijden, arbeidsomstandigheden, vakantie, pensioen en veilig en gezond werken. De cao geldt voor mensen die door een lichamelijke, psychische of verstandelijke beperking niet onder normale omstandigheden kunnen werken. En het dus zonder ondersteuning op de arbeidsmarkt niet redden. Mensen die voor 2015 zijn ingestroomd vallen onder de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW). Vaak gaat de begeleiding via gemeente of het UWV. Hierbij gaan ze uit van wat iemand kan. De cao Sociale Werkvoorziening geldt voor iedereen met een afstand tot de arbeidsmarkt die nog onder de werking van de WSW valt. In 2015 is de WSW gesloten en is de Participatiewet ingevoerd. De nieuwe instroom in de SW-bedrijven valt daarom niet onder de cao Sociale Werkvoorziening, maar onder de cao Aan de slag.
Belangrijkste punten
-
Cao met een looptijd van 5 jaar: 1 januari 2021 t/m 31 december 2025
-
Regeling' om 2 jaar voor de AOW-leeftijd te stoppen met werken. Deelname aan deze regeling is vrijwillig en alleen mogelijk gedurende de looptijd van de cao.
-
Salarisontwikkeling in 2021 voor werknemers die meer dan het wettelijk minimumloon (wml) verdienen, wordt gedekt door de loon- en prijsontwikkeling (LPO, in 2021 2,16 procent).
-
Conform afspraken uitvoering salarisstijging voor mensen die meer dan het wml verdienen in 2 fasen: per 1 juli 2021 0,96 procent en per 1 januari 2022 1,2 procent.
-
Mogelijkheid extra verlof te kopen. Doel in eerste instantie herstellen van geleverde inspanning/arbeid
-
Aanvulling op de bestaande seniorenregeling (minimaal 5 jaar in dienst van een SW-bedrijf). ,
-
Herschrijven van de cao tekst in begrijpelijke taal.
-
Cao-afspraken om de twee jaar evalueren
Plaats zelf een idee voor deze cao of stem op de ideeën van anderen door op ‘goed idee’ te klikken. De ideeën worden gerangschikt op het aantal stemmen en worden gebruikt om de inzet voor de cao-onderhandeling te bepalen.
26 mei 2023
SW-manifestatie op 7 juni
Op 7 juni gaat CNV actie voeren voor een betere cao voor jullie. We willen een hoger loon en een hogere reiskostenvergoeding. Dat wordt de hoogste tijd!
Rond 3 juni wordt meer bekend over de opstapplaats en de tijd waarop de bus vertrekt. Deze informatie sturen we aan onze leden en wordt gedeeld in de SW-bedrijven. Het programma in Utrecht is van 11.00 tot 12.30 uur. We zorgen dat we uiterlijk om 16 uur weer terug zijn met de bus, zodat deelnemers op tijd zijn voor het collectief vervoer naar huis.
In iedere bus is begeleiding aanwezig en ook op de locatie in Utrecht is er begeleiding.
Op de locatie in Utrecht is het mogelijk gebruik te maken van het toilet. We zorgen voor wat te drinken en een lunchpakket. Dat is er voor iedereen, ook voor wie geen lid is van CNV.
Laat zien dat je lid bent van CNV en laat zoveel mogelijk paars zien deze dag! In Utrecht delen we daartoe hesjes, sjaals en andere CNV-spullen uit. Trek dat zoveel mogelijk aan en vraag dit ook aan je collega's. Samen staan we sterk!
CNV aanwezig bij VNG-Congres op 13 juni!
CNV is dinsdag 13 juni aanwezig op het VNG-Congres in Groningen. We zijn daar al vroeg in de ochtend om de genodigden te wijzen op de situatie in de sector Sociale werkvoorziening en Aan de slag.
28 juni 2023
Actuele ontwikkelingen SW
Per 1 juli gaat het Wettelijk Minimumloon (WML) iets omhoog waardoor de lonen een klein beetje stijgen. Een cao-afspraak die door de overheid elk jaar in juli en januari wordt doorgevoerd. Dit jaar gaat het WML met 3,13% omhoog.
Het LPO-percentage, waar werknemers die meer dan het WML verdienen, is nog niet bekend WML. De VNG wil hieraan niet wil meewerken. Ze is van mening dat het cao-model eerst geüpdatet moet worden, omdat het model de werkgeverslasten te laag berekent. Werknemers zouden hierdoor te veel loonsverhoging krijgen ten koste van de werkgevers. CNV en FNV voelen niets voor een tussentijdse aanpassing van het cao-model ten nadele van de werknemers. En al helemaal niet in het licht van de halsstarrige opstelling van de VNG.
Zelfs een manifestatie van 8.000 SW-ers in Utrecht heeft de VNG niet doen besluiten om de werknemers in de SW-bedrijven tegemoet te komen en in te gaan op de redelijke eisen van de bonden:
- 10,15 % loonsverhoging voor alle medewerkers (niet alleen de mensen met WML);
- De reiskostenvergoeding voor het woon- werkverkeer naar € 0,21 per kilometer vanaf de 1e kilometer..
De acties gaan door
VNG wil niet onderhandelingen zonder geld van het Rijk. Bonden beraden zich op nieuwe acties. De bonden beraden zich daarom op nieuwe acties. Het wordt een kwestie van een lange adem. We hopen je snel nader hierover te kunnen berichten.
24 juli 2023
Update situatie cao-onderhandelingen
De landelijke manifestatie in Utrecht en de actie bij het congres van de VNG hebben nog niet geleid tot een doorbraak in de onderhandelingen. De VNG blijft bij zijn standpunt dat er geen verbeteringen mogelijk zijn als er geen extra geld uit Den Haag komt en ook de Rijksoverheid kwam niet in beweging.
De gemeenten hebben wel eenmalig wat geld gekregen. Helaas is dit lastig in te zetten voor de arbeidsvoorwaarden, omdat het blijvende kosten betreft en een eenmalige uitkering een negatief effect kan hebben op het recht op toeslagen.
Waar staan we nu?
Na teleurstelling en boosheid, is het gesprek tussen de vakbonden en de werkgevers toch weer op gang gekomen. Voorlopig informeel er worden door de VNG nog geen formele voorstellen gedaan. In augustus komen we weer bij elkaar.
College voor de Rechten van de Mens
De FNV heeft inmiddels bij het College voor de Rechten van de Mens een zaak aangespannen. Het CNV sluit zich hierbij aan. De reactie van de VNG op onze klacht bij het College verwachten we eind augustus.
23 oktober 2023
Nieuws over je cao en je pensioenfonds
'Op 4 oktober hebben de vakbonden met de werkgeversdelegatie gesproken over de cao SW en de cao Aan de slag (ADS). De werkgevers hebben daarbij hun bod kenbaar gemaakt dat door de bonden niet is aanvaard. De bonden hebben duidelijk benadrukt dat de tijd dringt. Het water staat de SW- en ADS-werknemers al langere tijd aan de lippen. Er moet geld bij. De bonden hebben gezamenlijk laten weten wat zij minimaal nodig hebben om een onderhandelingsresultaat te bereiken met VNG. Afgesproken is dat de gesprekken tussen bonden en werkgevers komende week worden vervolgd.
De Tweede Kamer wil dat de minister de leiding neemt bij de cao-onderhandelingen. Daartoe is een motie aangenomen. De minister moet ervoor zorgen dat de arbeidsvoorwaarden van de medewerkers worden verbeterd door een behoorlijke reiskostenvergoeding en loonsverhoging. De minister heeft twee weken gekregen om de Kamer te antwoorden.
Verder kan tot 6 november worden gestemd op CNV-leden voor het Verantwoordingsorgaan van pensioenfonds PWRI! Hoe meer stemmen hoe beter CNV vertegenwoordigd blijft. Het bestuur van PWRI legt aan het Verantwoordingsorgaan (bestaande uit werknemers en gepensioneerden) uit waarom ze gekozen hebben voor het gevoerde beleid. Hoe een ander werkt is te volgen via: https://www.pwri.nl/verkiezingen.
Door de nieuwe Pensioenwet gaan de pensioenregelingen binnenkort gaan veranderen. Ook bij pensioenfonds PWRI. Voor een deel schrijft de wet precies voor wat er moet worden veranderd, maar voor een belangrijk deel mag het pensioenfonds in overleg met werkgevers en vakbonden ook eigen keuzes maken. Natuurlijk binnen de grenzen van de nieuwe wet. De afgelopen maanden zijn PWRI, de bonden en werkgevers druk met elkaar in gesprek geweest over een zo goed mogelijke regeling voor werkenden én gepensioneerden op te stellen. De opzet is bijna klaar. We hopen die aan het einde van deze maand te presenteren. Je kunt dan je stem uitbrengen of je de regeling goed genoeg vindt. Kern van de nieuwe pensioenregeling is: meer kans op een hoger pensioen en een hogere opbouw van het pensioen omdat het pensioenfonds minder geld hoeft op te potten (voor mindere tijden) dan onder het oude systeem. Houd je post en e-mail dus goed in de gaten!'
Nico Foppen & Miriam Doeschot, cao-bestuurders CNV Overheid
Breng je stem uit, jouw mening telt!
Als werknemer in de Sociale Werkvoorziening bouw je pensioen op bij PWRI. Of je ontvangt jouw pensioen al van PWRI. Alle pensioenen in ons land gaan veranderen. Dat is geregeld in de nieuwe Pensioenwet. Daarom moet ook de PWRI-regeling worden aangepast. Daarover hebben FNV, CNV, VNG en Cedris afspraken gemaakt met het bestuur van PWRI.
De nieuwe Pensioenwet
Met de nieuwe wet krijg je geen belofte meer over de hoogte van jouw pensioenuitkering. Die werd in de praktijk toch al vaak niet helemaal nagekomen, doordat de pensioenen achterbleven bij de gestegen prijzen. Je krijgt in plaats daarvan een afspraak over de pensioenpremie die jij en je werkgever betalen. Dit heet een premieregeling. De hoogte van jouw pensioen is dan het resultaat van alle betaalde premies en het daarmee behaalde beleggingsresultaat. Hoe hoog jouw pensioen wordt kan wel goed worden ingeschat, maar ligt vooraf niet vast.
De nieuwe PWRI-regeling
over het algemeen blijft de regeling ongeveer gelijk. Zo blijft de pensioenpremie gelijk aan wat die nu is. Wat wel veranderd is dat dit geld vanaf 2025 in jouw persoonlijke pensioenpot komt. Dat noemen we jouw persoonlijk vermogen. Verder wordt alles dat je nu al aan pensioen hebt opgebouwd in 2025 omgezet naar jouw persoonlijk vermogen. Ook het nabestaandenpensioen verandert. Dat wordt overigens niet slechter. Wat ook verandert is dat PWRI veel minder geld achter de hand hoeft te houden. Daardoor komt er bij de overgang naar de nieuwe regeling geld vrij. Daarvan profiteren de werknemers en de mensen die al met pensioen zijn.
Wat gaat het opleveren?
Berekeningen tonen aan dat je in de meeste gevallen in de nieuwe pensioenregeling een hogere pensioenuitkering kan verwachten dan nu het geval is. Dat komt vooral omdat jouw pensioenfonds minder reserve hoeft aan te houden dan met de huidige regels.
Wil je meer weten? Bekijk hieronder de video's en het transitieplan
8 november 2023
Zitting college Rechten van de Mens
Woensdag 8 november was de zitting die ging over het ontbreken van compensatie van de hoge inflatie voor werknemers die vallen onder de cao Sociale Werkvoorziening en Aan de Slag. Vakbonden CNV en FNV stapten hiervoor naar het College Rechten van de Mens. Lees meer hierover via onderstaand artikel.
10 november 2023
Akkoord cao's SW en ADS
Na anderhalf jaar onderhandelen is er op 10-11-2023 eindelijk een onderhandelingsakkoord bereikt. Lees hieronder meer.
18 november 2023
Digitale informatiebijeenkomsten cao SW en cao ADS
Vorige week werd eindelijk na 1,5 jaar van acties een onderhandelingsresultaat gesloten voor de cao Sociale Werkvoorziening en de cao Aan de Slag. Daarover organiseert CNV Overheid op 24 november van 13.30 - 15.00 uur een online informatiebijeenkomst. Onderhandelaars Nico Foppen en Miriam geven dan tekst en uitleg over de afspraken die zijn gemaakt. Ook zullen ze vragen beantwoorden. Aanmelden vooraf is niet nodig. Kun je niet meedoen, maar heb je wel vragen dan kun je mailen naar n.foppen@cnv.nl of m.doeschot@cnv.nl