Bonden brengen onaangekondigd bezoek aan Ton Heerts

‘Dit gebouw is bezet!’, staat er op een spandoek dat door de bonden aan de trap van het stadhuis in Apeldoorn is opgehangen. In de hal, op de begane grond, kleurt het rood en paars met SW-ers gehuld in de bekende hesjes. Sommigen van hen zwaaien met de vlaggen van hun bond. Zo’n 50 kaderleden zijn met hun bestuurders naar Apeldoorn gereisd. Zij willen de burgemeester Ton Heerts spreken. Die is namelijk ook Voorzitter College voor Arbeidszaken en heeft daarom een belangrijke stem bij de VNG.

Daarnaast is hij ook nog eens een oud-vakbondscoryfee bij zowel het CNV als de FNV. De kaderleden verwachten van Heerts dat hij zich binnen de VNG sterk maakt voor het serieus openen van de onderhandelingen met de bonden over hogere lonen en een betere reiskostenvergoeding woon- werkverkeer. Maar gaat Ton dat ook doen?

Het bezoek is niet aangekondigd. De bonden hebben het geheim gehouden. Dat maakt het allemaal extra spannend. Worden de kaderleden en hun bestuurders gesommeerd om het pand te verlaten, of staat Heerts hen toch te woord? Ton Heerts zit op dat moment de laatste raadsvergadering voor voordat het zomerreces begint. De raadsvergadering wordt geschorst en Heerts komt naar buiten. Dat is een bemoedigend begin, maar het vervolg brengt aanvankelijk weinig duidelijkheid.

Niet steeds naar Rijk wijzen

Heerts begint met het herhalen van het VNG-standpunt: ‘Alle sympathie voor jullie, maar wij kunnen niets als er geen geld van het Rijk komt’. De bondsbestuurders vragen hem of hij ook vindt dat de VNG nu echt moet beginnen met onderhandelen en niet steeds naar het Rijk moet wijzen. Heerts belooft vervolgens dat hij ons signaal aan het VNG-bestuur zal overbrengen. Daarna vertrekt hij weer naar de raadsvergadering.

In de hal van het stadhuis discussiëren de bondsbestuurders met de kaderleden: is het antwoord van Ton Heerts voldoende? ‘Nee’, scanderen de kaderleden. ‘Wij willen een hardere toezegging’. Weldra wordt duidelijk dat de vakbonden niet van zins zijn te vertrekken. Beleidsambtenaren van de gemeente Apeldoorn parlevinken druk tussen de raadszaal en de hal. Wat we dan precies van Heerts willen?

Boodschap blijft niet onbeantwoord

Wij antwoorden dat wij een duidelijker betrokkenheid en toewijding van Heerts willen. Dat hij zich uitspreekt dat er nog voor de zomer écht overleg komt. Die boodschap blijft niet onbeantwoord. Heerts komt voor de tweede keer uit de raadsvergadering om met ons te praten en weet ons ervan te overtuigen dat de bonden écht een uitnodiging voor overleg zullen ontvangen.

Verder kan hij niet gaan; hij heeft het immers niet alleen voor het zeggen binnen de VNG en moet ook rekening houden met zijn achterban. Daarvoor hebben wij begrip. Vanuit de VNG volgt er inderdaad prompt een uitnodiging voor overleg. Vooralsnog eerst alleen informeel overleg. Maar goed, het is een begin. Maandag 10 juli gaan de bonden met de werkgevers om tafel. Met dit voorlopige resultaat verlaten de bonden Apeldoorn.