CNV en FNV teleurgesteld over uitspraak College Rechten van de Mens

College vindt niet dat VNG SW-werknemers discrimineert

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft geen verboden onderscheid gemaakt door werknemers met een arbeidsbeperking niet te compenseren voor de hoge inflatie. Dat is het oordeel van het College voor de Rechten van de Mens (CRM). De klacht over de discriminatie werd ingediend door FNV en CNV. De bonden beraden zich nog op eventuele vervolgstappen.

‘Dit oordeel van het College is heel teleurstellend. Maar wij gaan gewoon door met onze strijd voor verbetering van de arbeidsvoorwaarden van deze werknemers’, zegt Peter Wiechmann, bestuurder FNV.

Meten met twee maten moet stoppen

De klacht werd ingediend bij het College nadat de vakbond al meer dan een jaar probeerde om met werkgeversorganisatie VNG tot overeenstemming te komen. Werknemers met een arbeidsbeperking die via Sociale Ontwikkelbedrijven voor een gemeente werken, kregen geen inflatiecorrectie, terwijl hun directe collega’s die rechtstreeks onder de cao Gemeente vallen, deze wel kregen. Wiechmann zegt daarover: ‘Wij vinden dit meten met twee maten en dat moet stoppen.’

Geen vergelijkbare gevallen

Gemeenteambtenaren en werknemers onder de cao’s SW en Aan de slag doen regelmatig hetzelfde werk. En beide groepen hadden evenzeer te maken met een torenhoge inflatie. FNV en CNV vinden het dan niet kunnen dat een werkgever voor de ene groep werknemers goede maatregelen treft om de koopkracht te repareren, en voor de andere groep in het geheel niet.

Het College ziet dit helaas anders. Om iets aan te merken als discriminatie, moet sprake zijn van ongelijk behandelen van gelijke of vergelijkbare gevallen. Het College vindt niet dat het hier om vergelijkbare gevallen gaat: gemeenteambtenaren en de werknemers met een arbeidsbeperking hebben niet dezelfde juridische status en vallen onder verschillende cao’s.

Eerste stap koopkrachtherstel

Na lang onderhandelen en meer dan 110 acties zijn er in november uiteindelijk toch tussentijdse verbeteringen afgesproken in de cao’s Aan de Slag en Sociale Werkvoorziening. ‘Daar zijn onze leden inmiddels mee akkoord gegaan, zodat zij er nu in ieder geval op vooruit gaan. Maar daarmee zijn we er niet: de koopkracht van deze werknemers moet verder omhoog’, zegt Nico Foppen, bestuurder CNV. Hiervoor is ook de Rijksoverheid nodig: er moet meer geld komen voor de branche van de sociale ontwikkelbedrijven en de arbeidsvoorwaarden voor de werknemers.

Wiechmann: ‘We hoopten daarbij op steun van het College Rechten van de Mens, maar die komt er dus niet. Maar wij gaan zonder deze steun gewoon door met onze strijd voor verbetering van de arbeidsvoorwaarden voor de werknemers met een arbeidsbeperking’.