SW en ADS naar College Rechten van de Mens

Gisteren was de zitting over het ontbreken van de inflatie reparatie voor werknemers die vallen onder de cao Sociale Werkvoorziening en Aan De Slag. Vakbonden FNV en CNV stapten naar het College Rechten van de Mens.

Zitting

De centrale vraag was: ‘Is het niet (volledig) toekennen van inflatiecorrectie aan de werknemers vallend onder de cao’s SW en ADS, maar wel aan de werknemers vallend onder de cao Gemeenten het maken van ongeoorloofd onderscheid door werkgevers (de gemeenten)?’ VNG geeft hierbij aan dat zij niet zomaar met budgetten kunnen schuiven.

Miriam Doeschot en Nico Foppen, onderhandelaars voor de cao Sociale Werkvoorziening en de cao Aan de Slag, waren aanwezig bij de zitting: ' De Rijksoverheid en gemeenten wijzen voortdurend naar elkaar en discussiëren over het financieringssysteem en budgetten. Het resultaat is dat werknemers SW en ADS niet volledig gecompenseerd worden voor de hoge inflatie, zij zijn het kind van de rekening. Dit kan niet de bedoeling zijn!' Aldus Miriam Doeschot.

Inflatie reparatie

VNG heeft werknemers die onder de cao Gemeenten vallen wel een loonsverhoging en koopkracht-compensatie gegeven. De collega’s die via sociale werkbedrijven in dienst zijn bij de gemeenten, niet.

Al vóór de hoge inflatie verdiende de overgrote meerderheid binnen SW en ADS een salaris nét boven het Wettelijk Minimumloon. Door de hoge inflatie is de financiële nood steeds groter geworden. Daarom zijn CNV en de andere bonden al sinds mei 2022 bezig om de cao’s open te breken.