Klachten over invoeren ORBA

Welke stappen kun je zelf zetten?

Het blijkt niet helemaal soepel te lopen met het invoeren van functiewaarderingssystematiek ORBA. En dat terwijl afspraken daarover duidelijk zijn vastgelegd in de cao GEO 2020. Gelukkig kunnen werknemers bezwaar aantekenen als ze het niet eens zijn met de indeling van hun functie. CNV staat haar leden daarin bij.

‘Wij ontvangen signalen dat op dit moment de procedure rondom ORBA niet geheel volgens de afspraken in de cao verlopen’, zegt bestuurder CNV Publieke Diensten Chantal van Dijk. Ze is cao-onderhandelaar GEO namens de bond. De methode waarmee functies van medewerkers systematisch worden beschreven en het functieniveau wordt gewaardeerd, is bedacht door en eigendom van de Algemene Werkgevers Vereniging Nederland (AWVN). Over de toepassing in de praktijk zijn door AWVN heldere afspraken gemaakt met de bonden, die erop toezien dat deze naar behoren worden nageleefd.

Geen willekeur

ORBA 'weegt' hoe zwaar of moeilijk de functie van een medewerker is en wat er bij komt kijken om deze uit te oefenen. Het systeem maakt het beoordelen en vergelijken van functies voor iedereen in de branche, werkgevers en werknemers, duidelijk en inzichtelijk

Van Dijk: ‘Het moet willekeur uitsluiten. Dat klinkt eerlijk. Maar als het systeem niet transparant wordt toegepast ontstaat er onduidelijkheid over indelingen in functiegroepen en salarisschalen. Wie zich herkent in deze situatie moet contact met ons opnemen. Wij nemen dan contact op met de werkgever en zullen onze leden juridisch ondersteunen mocht het tot een bezwaarprocedure komen.’

CNV helpt

Lees hier meer over de ORBA-procedure en welke stappen je zelf kunt zetten. Hulp nodig? Neem dan contact op met CNV info, 030 7511003 of stuur een mail.