Financieel fit

Niet iedereen heeft zijn financiën goed op orde. Terwijl het wel belangrijk is om overzicht te hebben. Denk hierbij aan je inkomen, maar ook je uitgaven. Hoe meer zicht je hierop hebt, hoe minder stress en meer ruimte je voor jezelf creëert. Op deze pagina lees je daarom onze tips om weer financieel fit te worden.

Koopkracht

De kosten van levensonderhoud zijn enorm gestegen. Het Nibud schat zelfs in dat een derde van de Nederlandse huishoudens financieel in de problemen komt of al is. Als vakbond doen wij er alles aan om jouw koopkracht te behouden. Dit doen wij door bijvoorbeeld afspraken te maken over structurele loonsverhogingen in de cao’s. Maar ook door te lobbyen bij de overheid, want werken moet beter worden beloond. Hoe de overheid daaraan kan bijdragen? Door bijvoorbeeld de belasting op arbeid te verlagen.

Salaris

Ververs je tegen het einde van de maand vaak de app van je bank om te kijken of je salaris al is gestort? Het is toch altijd weer een fijn moment als het zover is. Maar weet je ook waar jouw salaris allemaal uit bestaat? Op deze pagina lees je alles over jouw salaris en waar je recht op hebt.

Ja, ik wil hierover meer lezen.

Uitgaven op orde

Naast het inkomen is ook grip op je uitgaven essentieel om financieel fit te blijven. Financiële problemen zorgen voor onrust en dat leidt vaak tot stress en/of resulteert in ziekteverzuim of langdurige uitval. Een gezonde financiële situatie draagt dus letterlijk bij aan je eigen gezondheid. Misschien ben je inmiddels het overzicht kwijt. Waar moet je dan beginnen om weer grip te krijgen?

Stap 1: Zorg voor inzicht in je financiën

De eerste stap is het creëren van overzicht in je financiën. Weten wat er binnenkomt en wat er uit gaat geeft minder stress. Het inkomen hoeft daarbij niet alleen uit het salaris te bestaan. Je kunt ook denken aan toeslagen, zoals: huur-, zorg- of kinderopvangtoeslag. Kijk daar goed naar, want niets is zo vervelend als je erop rekent, maar het later weer moet terugbetalen.

Tegenover je inkomsten zet je de uitgaven. Je kunt dat op verschillende manieren doen.

Stap 2: Krijg grip op je uitgaven

Zodra je meer overzicht hebt gecreëerd is de volgende stap grip krijgen over je uitgaven.

Zeker met automatische afschrijvingen hebben we de neiging om dat te laten voor wat het is. Het gevaar is dat je betaalt voor zaken waar je geen gebruik (meer) van maakt en in sommige gevallen dat je meer betaalt dan nodig. Het is dan ook belangrijk om alert te zijn op je uitgaven en regelmatig te controleren of deze naar beneden kunnen.

Stap 3: Plan je financiën vooruit

Naast inzicht in je financiën en grip op je uitgaven is ook het vooruitplannen belangrijk. Wat voor plannen heb je in de (nabije) toekomst? Door het stellen van doelen en dit uit te werken in een realistische planning is de kans veel groter dat je je plannen ook daadwerkelijk kan realiseren. Ook het realiseren van een buffer voor tijden dat het onverhoopt minder gaat is daar onderdeel van.

Elke situatie is natuurlijk anders. Deze tekst is dan ook een algemene voorlichting en geen persoonlijk advies. Voor persoonlijk advies en rechtshulp kun je terecht bij onze deskundige juristen.

Blijf op de hoogte: schrijf je in voor de CNV Mens en Werk nieuwsbrief

CNV ondersteunt werkgevers en werknemers bij life events. Weten hoe? Abonneer je op de nieuwsbrief CNV Mens en Werk, boordevol inspiratie en informatie over diverse thema's zoals rouw, de overgang en financiële hulp.

Ja! Ik schrijf me in voor de nieuwsbrief Mens en Werk

Sluit je nu aan

Word vandaag nog lid van CNV. We helpen je met al je vragen over werk en inkomen. En komen op voor jouw belangen als werknemer. Samen staan we sterk.

  • Hulp bij je belastingaangiftes
  • Advies bij vragen over je werk en inkomen
  • Ondersteuning bij een arbeidsconflict