Vaker een vast contract voor PostNL-postbezorgers

In de strijd om personeel deelt PostNL vaste contracten uit. Op dit moment werken er nog ruim duizend postbezorgers met een tijdelijk contract. Als het aan PostNL ligt, dan krijgen deze medewerkers meer vastigheid. Hetzelfde geldt voor nieuwe postbezorgers.

Al tijden pleit de vakbond ervoor om meer PostNL-medewerkers in vaste dienst te nemen. Echter is dat door het dalende postvolume een moeizaam te realiseren wens gebleken. De nijpende arbeidsmarkt noodzaakt nu om PostNL medewerkers binnen te halen met een vast contract en de tijdelijke krachten aan zich te binden. Daar zijn wij blij mee, maar als vakbond hebben wij wel een kanttekening.

Motivatie PostNL

Cao-onderhandelaar PostNL, Anselma Zwaagstra: ‘Het is duidelijk dat PostNL de krapte op de arbeidsmarkt een grotere motivator vindt om medewerkers in vaste dienst te nemen, dan de wens van de medewerkers zelf. Hoe meer medewerkers er zijn, hoe lager de werkdruk en hoe beter beschermd de medewerkers uiteindelijk zijn als ze in vaste dienst treden. Maar, het is een stap in de goede richting.’

Alleen postbezorgers

De stap van PostNL gaat alleen gelden voor postbezorgers en niet voor pakketbezorging. Momenteel zijn er ruim 1500 vacatures bij PostNL, waarvan 1070 voor het werven van nieuwe postbezorgers.