Open over de overgang

Elke vrouw krijgt er mee te maken: de overgang. De één heeft er meer last van dan de ander. Maar dat het bij veel vrouwen leidt tot belemmeringen in het dagelijks leven en dus ook op het werk, staat buiten kijf. CNV Connectief staat naast deze vrouwen. We maakten een handreiking en geven tips aan werknemers, werkgevers en ondernemings- en medezeggenschapsraden. En we bieden trainingen aan voor werknemers en werkgevers.

De overgang raakt iedereen

Elke vrouw krijgt ermee te maken: de overgang. De een heeft er meer last van dan de ander, maar veel vrouwen krijgen te maken met belemmeringen in privé- en werksituatie. En daardoor krijgen anderen er ook mee te maken en raakt de overgang dus iedereen: gezin, collega’s, werkgevers.

Combinatie overgang-werk zwaar

Uit een enquête van het CNV blijkt dat 60 procent van de vrouwen de combinatie overgang en werk zwaar vinden. Veel vrouwen herkennen overigens de klachten niet als overgangsklachten. Ze bespreken het niet op het werk, melden zich ziek of krijgen zelfs een burn-out. Een vrouw vertelt: ‘Ben ik overspannen ofzo? Wat is dit?!’ En als ze het dan wel doorkrijgen, denken ze nog vaak: ‘Kom op, elke vrouw krijgt hier last van, stel je niet aan.’

Taboe doorbreken

Ruim de helft van de geënquêteerde vrouwen voelt dat er een taboe rust op het onderwerp overgang. Er wordt niet of nauwelijks over gesproken op het werk. Tijd om dit onderwerp een respectvolle, serieuze plek op de werkvloer te geven. Om de invloed van de overgang als levensfase te erkennen en in te spelen op negatieve gevolgen. Om het taboe te doorbreken en het erover te hebben. Daarom start CNV met een reeks initiatieven om kennis hierover op te doen en te delen: onderzoek, webinars, informatie, advies, trainingen en dialoog. De Handreiking Open over de Overgang kan hierbij helpen: er staat veel informatie in over de overgang en tips voor vrouwen, werkgevers en OR’en.

Op zoek naar training, begeleiding of advies over werk en de overgang, voor jouw organisatie of werknemers? Bel of mail met CNV Academie, 030-7511747, aanvraagacademie@cnv.nl.

Handreiking Open over de overgang

De overgang ligt voor veel vrouwen gevoelig. Erover praten met je leidinggevende is vaak extra beladen. Toch is het wel nodig. In dit document geven we tips. Aan vrouwen, hun werkgevers, en ondernemingsraden. Het document geeft inzicht in de problematiek en in de oorzaken, en biedt handvatten om er samen het beste van te maken.

Laat je emailadres achter en ontvang per direct onze tips voor werknemers en werkgevers.

CNV voor werknemers én werkgevers

CNV staat naast zowel werknemers als werkgevers. Wij helpen jou als werkgever bij het creëren van een gezonde en veilige werkomgeving voor je medewerkers. Ons aanbod omvat tools, advies en ondersteuning op het gebied van innovatie, de overgang, agressie en rouw op de werkvloer. We doen onderzoek, delen informatie via podcasts en webinars én we bieden trainingen aan. Ontdek hoe CNV jou kan ondersteunen. Neem vandaag nog contact met ons op!

Blijf op de hoogte: schrijf je in voor de CNV Mens en Werk nieuwsbrief

CNV ondersteunt werkgevers en werknemers bij life events. Weten hoe? Abonneer je op de nieuwsbrief CNV Mens en Werk, boordevol inspiratie en informatie over diverse thema's zoals rouw, de overgang en financiële hulp.

Ja! Ik schrijf me in voor de nieuwsbrief Mens en Werk

Terugkijken: het webinar over overgang en tijd voor jezelf

Terugkijken het webinar over overgang: men only

CNV podcast - Evelien de Bruijn en Annemieke Schoemaker over de overgang
CNV podcast - Evelien de Bruijn en Eveline Bakker over de overgang
CNV Vlog Isa & Medina 11 - Bedrijfsarts

Luister hieronder naar de CNV-Podcast Open over de overgang met Isa Hoes en Medina Schuurman

Laat je stem horen en sluit je aan!

Tijdelijk het eerste halfjaar nu maar €4 per maand. Samen staan we sterker.

  • Betere arbeidsvoorwaarden
  • Hulp bij professionele ontwikkeling
  • Ondersteuning van onze juristen als het tegenzit