Waar moet je op letten bij het arbeidsvoorwaardengesprek?

Nadat je bent aangenomen voer je een arbeidsvoorwaardengesprek met je nieuwe werkgever. Daarin bepalen jullie samen de voorwaarden waarvoor jij aan de slag gaat. Waar gaat dat gesprek precies over? Wij geven je vast 8 tips om goed beslagen ten ijs te komen.

Wat is een arbeidsvoorwaardengesprek?

Tijdens een arbeidsvoorwaardengesprek bespreek je met jouw toekomstige werkgever jouw arbeidsvoorwaarden. Denk hierbij aan zaken als werktijden en -dagen, salaris, vrije dagen en secundaire arbeidsvoorwaarden zoals scholing of een eventuele auto van de zaak.

Dit is dus best een belangrijk gesprek. Omdat het eigenlijk een onderhandeling is, moet je goed voorbereid zijn zodat je het maximale eruit kunt halen. Maar hoe voer je een arbeidsvoorwaardengesprek eigenlijk?

Bedenk vooraf goed wat je wilt

Eigenlijk sta je al 1-0 achter als je niet duidelijk weet wat je wilt. Alles staat of valt met een goede voorbereiding. Kijk eerst eens of het bedrijf waar jij gaat werken een cao heeft. Hierin staan namelijk afspraken over bijvoorbeeld vakantiedagen en salaris. Dit betekent natuurlijk niet dat er helemaal geen ruimte voor onderhandeling is, maar het laat wel zien wat je kunt verwachten.

Hoeveel wil je verdienen?

Geen cao gevonden? Dan moet je voor jezelf bedenken wat jij een acceptabel salaris vindt (want laten we eerlijk zijn: dit is hét punt van onderhandeling). Hoe je onderhandelt over salaris, lees je hier. Zoek ook uit hoe het zit met andere bepalingen zoals scholing, werktijden en –locaties. Kijk ook naar de duur van het contract en of je te maken krijgt met een proeftijd.

8 tips voor het voeren van een succesvol arbeidsvoorwaardengesprek

  1. Denk goed na over de redenen van jouw eisen. Waarom vind je dat je recht hebt op dat salaris? En waarom is het voor jou belangrijk om 1 dag per week vanuit huis te werken?
  2. Blijf jezelf. Als het niet in je zit om keihard je zin door te drukken, doe dat dan ook niet.
  3. Gedraag je. Het is niet erg als je duidelijk bent over wat je wel en niet wilt, maar ga niet in de persoonlijke aanval.
  4. Onthoud dat de ‘tegenpartij’ ook iets van jou wilt. Vaak wordt dit vergeten en dat is ook logisch, je wilt natuurlijk graag die baan. Maar als ze jou niet in dienst willen hebben, dan had je daar niet eens gezeten.
  5. Laat de ander beginnen, luister goed naar wat degene tegenover je zegt en stel vervolgens de vragen.
  6. Let op je zenuwtrekjes. Het is hartstikke spannend, maar je komt minder zelfverzekerd over als je de hele tijd met je pen klikt of met je voet zit te tikken.
  7. Kijk de ander aan. Dat straalt zelfverzekerdheid uit.
  8. Ga niet in op het allereerste aanbod. Dit gesprek vindt niet voor niks plaats, dus gebruik het om te krijgen wat je wilt. Anders krijg je achteraf spijt.

Zet ‘m op!

Word lid van CNV Vakmensen

Als lid van CNV Vakmensen maak je deel uit van een beweging die zich inzet voor goede werk- en salarisafspraken. Die in Den Haag opkomt voor jouw belangen. Een vereniging met experts bij wie je altijd en onbeperkt terecht kunt met al je vragen over werk en inkomen. En die voor elke levensfase een passende dienstverlening voor jou heeft.

  • Deskundig advies
  • Rechtshulp voor werk en privé
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte