Duidelijkheid over loonontwikkeling UMC’s in 2023

Alle medewerkers bij de UMC's krijgen er in 2023 10 procent loon bij. Met ingang van 1 januari is het salaris met 6 procent verhoogd en straks per 1 november met nog eens 4 procent. Met deze afspraak is de impasse doorbroken over de invulling van de cao-afspraak over de loonontwikkeling in 2023.

In de afgelopen maanden werd duidelijk dat de vakbonden en werkgeversorganisatie NFU behoorlijk van mening verschilden over de invulling van de afspraak over loonsverhoging in 2023, zoals die in de huidige cao is opgenomen. Na de eerste gesprekken kreeg Jorick de Bruin, cao-onderhandelaar namens CNV Zorg & Welzijn, de indruk dat de NFU onvoldoende invulling wilde geven aan de afspraak over koopkrachtbehoud, zoals die in de cao staat. De bonden overwogen zelfs om naar de rechter te stappen om een goede naleving van de cao te eisen.

Recht doe aan

‘Inmiddels is de NFU, onder druk van de bonden, alsnog met een voorstel gekomen dat in onze ogen tegemoetkomt aan de intentie van de cao-afspraak’, zegt De Bruin. ‘Een loonsverhoging die voor alle medewerkers gelijk is, en met 10 procent in 2023 recht doet aan de stijgende kosten waar werknemers mee geconfronteerd worden. Wij hebben uiteraard ook oog voor de financiële druk op de UMC’s, en dit meegenomen in onze weging van het voorstel.’

Omdat de nu gemaakte afspraak geen een-op-een uitvoering is van de huidige cao, heeft CNV Zorg & Welzijn dit akkoord voorgelegd aan haar leden bij de UMC’s.