Financiële zorgen Haga Ziekenhuis: herstelplannen en personele bezorgdheid

CNV benadrukt minimaliseren van werknemersimpact prioriteit

Het Haga Ziekenhuis staat voor ernstige financiële uitdagingen. Recente berichtgeving onthult dat het ziekenhuis in 2022 aanzienlijke verliezen heeft geleden en dat er in 2023 een dreigend tekort van bijna 20 miljoen euro is. CNV en de andere vakbonden zijn afgelopen maandag bijgepraat door de directie over het herstelplan en de gevolgen voor personeel.

De financiële problemen hebben geleid tot aankondigingen van ingrijpende maatregelen door de directie, waaronder een personele bezuiniging van 2,5%, wat neerkomt op ongeveer 150 medewerkers. Deze aangekondigde bezuinigingen veroorzaken begrijpelijke onrust en onzekerheid onder het personeel, vooral na recente gebeurtenissen zoals de ontvlechting en fusie van ziekenhuizen in Den Haag en Zoetermeer. CNV, betrokken bij de situatie, benadrukt de noodzaak om de impact op werknemers te minimaliseren en blijft in dialoog met de directie over mogelijke oplossingen.

Herstelplan: 'Haga Vooruit!'

De directie heeft een meerjarig verbeterplan, 'Haga Vooruit!', geïntroduceerd. Dit plan, gesteund door financiers, richt zich op het verminderen van de inhuur van extern personeel, het aanpassen van de leidinggevende structuur, en het verkennen van uitbesteding van bepaalde diensten. Daarnaast wordt er gekeken naar digitalisering en efficiëntere zorgprocessen.

Sociaal plan en aanpassingen

Het Haga Ziekenhuis heeft een sociaal plan dat zich richt op het behoud van werknemers. In het licht van de financiële problemen, zal de directie echter aangepaste afspraken maken, gericht op de gevolgen van het verbeterplan. Gedwongen ontslagen worden zo veel mogelijk vermeden, maar zijn niet uit te sluiten. Gesprekken over deze aanpassingen starten begin 2024.

Belang van vakbondslidmaatschap

In deze onzekere tijden benadrukt CNV het belang van vakbondslidmaatschap. Als lid van CNV ben je zeker van professionele ondersteuning in je werk en bij je persoonlijke ontwikkeling. Je kunt zelf invloed uitoefenen op jouw arbeidsvoorwaarden en je krijgt juridische ondersteuning als je dat nodig hebt, bij problemen op je werk én in je privésituatie. En ben je lid? Maak CNV groter, introduceer jouw collega's en laat ze meeprofiteren van onze voordelen. En bij ieder nieuw lid krijg jij een cadeaubon van €20!