Overgang: pittige maar waardevolle fase

Column Isa en Medina

Vandaag lezen jullie onze laatste column. Na twee jaar veel met jullie gedeeld te hebben, houdt het op. Maar wat zijn we dankbaar dat we via CNV een platform kregen om met jullie allemaal zoveel belangrijks te delen. Want de overgang kan best een pittige tijd zijn.

Wij hebben geprobeerd jullie al onze kennis mee te geven. Over de fases van de overgang en wat je in die fase zelf kunt doen. Over hoe om te gaan met de talloze vage en soms niet herkenbare klachten, het effect erop in je relatie, je gezin en natuurlijk ook op de werkvloer. Want er is nog een wereld te winnen.

Aanbod CNV

En dat CNV, de allereerste vakbond die de overgangsproblematiek aanpakt, daar zo haar nek voor uitsteekt, daar kunnen we alleen maar voor applaudisseren! CNV heeft zelfs een themapagina, een handreiking en een aanbod workshops en webinars ontwikkeld. Hulde hulde hulde!

Vage overgangsklachten

We worden allemaal ouder als we geluk hebben. We moeten langer werken en we hebben veel meer (mantel)zorgtaken. Dat alles maakt dat het nog belangrijker is om goed voor onszelf te blijven zorgen. We hóeven echt niet gebukt te gaan onder al die vage klachten die bij de overgang horen.

Overgangsconsulent

Je kunt niet alleen bij het CNV terecht, maar ook bij bedrijven en organisaties zijn steeds meer aanspreekpunten die de goede know how hebben. Of je anders weer door kunnen verwijzen naar de huisarts, de bedrijfsarts, de overgangspoli, de gynaecoloog en niet te vergeten de overgangsconsulent. Daarvan komen er steeds meer, want wij, vrouwen in de overgang, zijn ook met steeds meer.

Grenzen aangeven

We hebben jullie ook verteld dat wij deze fase juist als een hele waardevolle fase zien. Een tijd van groei, van jezelf steeds beter leren kennen en ook weten waar je grenzen liggen en daar dan ook naar gaan handelen. Een fase waarin je bijvoorbeeld voor jezelf mag gaan kiezen. Spannende stappen maar wat ons betreft noodzakelijk om die leuke, wijze, oudere vrouw te worden. Zelfliefde en selfcare zijn daarin twee zeer belangrijke pijlers, vergeet dat dus niet lieve dames!

Openheid over overgang

Het enige wat ons nog rest is jullie te bedanken. Voor de tijd die jullie namen om onze columns te lezen, voor het bijwonen van de webinars en jullie openheid daarin. Laten we afspreken dat we dit vasthouden, want delen maakt echt minder eenzaam en zorgt voor her- en erkenning. En soms als het te zwaar is, denk dan: Ook dit gaat weer voorbij!

Informatie en humor

Wat ons betreft gaan wij verder in deze tweede fase van ons leven; opgewekt vooruit! Met een flinke dosis informatie in onze rugzak en een flinke dosis humor. Die heb je beiden hard nodig, zeker in je donkerste momenten. En als je nu net in de overgang beland bent en je hebt behoefte aan kennis, kijk dan eens rond op de CNV-themapagina.


Alle liefs en heb het goed!
Isa & Medina

Training of webinar volgen?

CNV biedt praktische en toepasbare trainingen rondom het thema werk, medezeggenschap en verschillende life-events, zoals: rouw, overgang en werkdruk.

  • Specialist op gebied van werk en inkomen
  • Trainers met ervaring uit het werkveld
  • Maatwerk en persoonlijke aanpak