Prinsjesdag: CNV vraagt om meer investering in zorgpersoneel

Lees hier de hele brief aan de Tweede Kamer.

Geef zorgmedewerkers meer zeggenschap over hun tijd en inhoud van het werk, een goed salaris, creëer een veilige werkomgeving en zorg voor minder administratieve lasten. Dat vraagt CNV op deze Prinsjesdag aan de Tweede Kamer.

In de behandeling van de Rijksbegroting moet het radicaal anders gaan dan de afgelopen jaren. CNV vraagt de Kamerleden daarom in een brief indringend om visie, perspectief en samenwerking. Met als doel de situatie in de publieke sectoren te verbeteren.

Kaasschaafmethode

In de sector Zorg en Welzijn is de afgelopen jaren voortdurend de kaasschaafmethode gehanteerd: meer doen met minder geld. Voor dat beleid betalen we nu de prijs, zegt coördinator arbeidsvoorwaarden Joost Veldt. ‘Het gevolg van deze kaasschaafmethode is een vicieuze cirkel van enorme werkdruk, hoog verzuim en een flink verloop of ze worden zzp’er. In veel zorgorganisaties wordt nu zelfs gesproken over bezuinigingen en reorganisaties, terwijl we nu de zorg al niet kunnen leveren die nodig is.’

Goed salaris

Nog altijd verdienen zorgprofessionals fors minder salaris ten opzichte van werknemers met een vergelijkbaar opleidingsniveau uit de commerciële en publieke sector. En dat terwijl zorg- en welzijnsmedewerkers elke dag uitdagend en onmisbaar werk verzetten. Een marktconforme beloning is dan ook essentieel om zorgprofessionals te behouden en om nieuw personeel aan te trekken.

Meer zeggenschap

Naast een beter salaris, vindt CNV het ook belangrijk om een werkomgeving te creëren waarin gewerkt wordt vanuit vertrouwen. Dat er geluisterd wordt naar de stem van de zorgprofessional en zij meer zeggenschap hebben over hun tijd en inhoud van het werk. Meer zeggenschap verbetert de kwaliteit van zorg én verhoogt de tevredenheid over het werk.

Toekomstbestendige zorg

Veldt: ‘Werknemers en werkgevers kunnen in de zorg veel met elkaar oplossen, dat heeft corona wel bewezen, maar niet als we voortdurend moeten vechten om overeind te blijven. We moeten dus af van dat “meer doen met minder”-model. Een visie op een toekomstbestendige zorg is hard nodig. En dat begint met investeren in personeel.’