Vaccinatie? Zo praat je erover met je leidinggevende

[caption id="attachment_17170" align="alignleft" width="300"] foto: Shutterstock[/caption]

Nu het Kabinet heeft aangegeven dat zorgpersoneel eerst gevaccineerd wordt tegen Covid-19, nadert voor zorgprofessionals het moment om hierover een beslissing te nemen. CNV Zorg & Welzijn staat positief tegenover het gebruik van goedgekeurde vaccins. Of je je wel of niet laat inenten, is altijd een persoonlijke keuze. In het algemeen geldt: wie zich niet wil laten vaccineren, kan daartoe niet worden gedwongen.

Bestrijden van corona kan vooral door te vaccineren. CNV Zorg & Welzijn vindt vaccineren daarom verstandig wanneer de vaccins officieel zijn goedgekeurd door de EMA, het Europese keuringsbureau voor medicijnen. Maar óf jij je laat vaccineren, moet wel een keuze blijven die je voor jezelf maakt. Als jij ervoor kiest om je te laten vaccineren omdat je werkgever dat belangrijk vindt, dan vinden wij dat dit zoveel mogelijk in de tijd van de werkgever moet gebeuren, en dat er voor werknemers geen kosten aan verbonden mogen zijn.

Je kunt niet worden gedwongen


Net als bij corona-sneltesten of de griepprik heb je het recht om vaccinatie te weigeren. Dat belangen van werkgevers en werknemers hierin kunnen verschillen, is onvermijdelijk.

Hierbij zijn twee dingen goed om te weten:

  • De werkgever moet vanuit een zorgplicht aan zijn werknemers een veilige werkomgeving bieden. Artikel 658, Burgerlijk Wetboek 7 geeft aan dat de werkgever zodanige maatregelen moet treffen als redelijkerwijs nodig is om te voorkomen dat de werknemer in de uitoefening van zijn werkzaamheden schade lijdt. Doet een werkgever dit niet, dan is hij aansprakelijk wanneer het mis gaat. Daarnaast heeft de werkgever naar zijn klanten/cliënten ook een verantwoordelijkheid om te voorkomen dat zij schade lijden.

  • De werkgever moet eerst zoeken naar een collectieve maatregel (zoals werkprocessen aanpassen, afstand houden e.d.), voordat individuele maatregelen in zicht komen. Dat komt door de Arbeidsomstandighedenwet. In  hoofdstuk 2 Arbeidsomstandighedenbeleid, artikel 3 lid 1 sub b van die wet staat: ‘tenzij dit redelijkerwijs niet kan worden gevergd worden de gevaren en risico’s voor de veiligheid of de gezondheid van de werknemer zoveel mogelijk in eerste aanleg bij de bron daarvan voorkomen of beperkt; naar de mate waarin dergelijke gevaren en risico’s niet bij de bron kunnen worden voorkomen of beperkt, worden daartoe andere doeltreffende maatregelen getroffen waarbij maatregelen gericht op collectieve bescherming voorrang hebben boven maatregelen gericht op individuele bescherming; slechts indien redelijkerwijs niet kan worden gevergd dat maatregelen worden getroffen die zijn gericht op individuele bescherming, worden doeltreffende en passende persoonlijke beschermingsmiddelen aan de werknemer ter beschikking gesteld.’

  • Als je je niet laat enten heeft werkgever de mogelijkheid (het instructierecht) om jou in te zetten voor andere werkzaamheden. Dat kan ook zijn: werk op een andere locatie, werken met een andere doelgroep, maar ook - tijdelijk - ander werk aanbieden is mogelijk. De mogelijkheden zullen per individuele situatie verschillend zijn.


Het gesprek is belangrijk


Wanneer je werkgever graag wil dat jij je laat vaccineren, maar jij wilt dat niet, ga dan met elkaar in gesprek. Misschien zijn er praktische oplossingen, zoals het gebruik van (extra) beschermingsmiddelen of werk vanuit huis. Een werkgever kan je ook vragen om (tijdelijk) andere werkzaamheden te verrichten. In de meeste gevallen zal je er samen goed uit komen. Lukt dat niet, neem dan contact met ons contact met ons op.

Drie tips voor het gesprek met je leidinggevende:

  1. Bereid het gesprek voor: zorg dat je je goed informeert. Dit kan via de website van de overheid of via het publiekstelefoonnummer 0800-1351.

  2. Bedenk wat je wilt zeggen en welke vragen je je leidinggevende wilt stellen of welke grens je sowieso wilt stellen.

  3. Denk mee over praktische oplossingen, zoals het gebruik van beschermingsmiddelen of andere werkzaamheden verrichten.


Kom je er met je leidinggevende niet uit, of wil je hier meer over weten, neem dan contact op met je vakbond. Voor meer informatie over de bestrijding van het coronavirus, zie de informatie van het RIVM.

Webinar ethische aspecten


CNV Zorg & Welzijn wil de ethische aspecten van wel of niet vaccineren (tegen COVID-19), aspecten als lichamelijke integriteit, zeggenschap en morele verantwoordelijkheid in deze discussie niet onderbelicht laten. Daarom organiseert de commissie Ethiek van de bond op vrijdag 8 januari een webinar om de meningsvorming over morele vraagstukken rondom vaccineren een stap verder te brengen.

De bijeenkomst is kosteloos te volgen  van 10 tot 12 uur  via Zoom:

Meeting ID: 921 658 7529  Passcode: 731008

Programma:

  • Introductie door Lizelotte Smits, bestuurder Arbeidsvoorwaarden CNV Zorg & Welzijn

  • Sprekers en workshops: Hans van Dartel, Bert Molewijk en Jelle van Gurp van Netwerk Ethiek Ondersteuning Nederland, Johan Legemaate (hoogleraar gezondheidsrecht Universiteit van Amsterdam) en Froukje Weidema namens de commissie Ethiek.


Om de presentaties en verslagen naderhand te kunnen delen vragen wij deelnemers zichzelf voor dit webinar aan te melden bij ethiek@cnv.nl