CNV met petitie tandartsassistenten naar KNMT

CNV overhandigde op vrijdag 27 oktober 2023 de massaal getekende petitie "Ik wil een cao, want praatjes vullen geen gaatjes!" aan KNMT, de beroepsorganisatie van tandartsen, orthodontisten en kaakchirurgen. De petitie was door 3.473 mondzorgprofessionals ondertekend.

Wat gebeurde er op vrijdag 27 oktober?

Daniëlle Woestenberg, voorzitter a.i. van vakbond CNV Zorg en Welzijn, overhandigde samen met CNV vakbondsbestuurder Dennis van Elk de petitie "Ik wil een cao, want praatjes vullen geen gaatjes!" aan KNMT interim directeur Mirjam Bijnsdorp. De petitie was door 3.473 mondzorgprofessionals ondertekend.

Waarom startte CNV deze petitie?

Tandarts- en preventieassistenten hebben al zo’n twintig jaar geen eigen collectieve arbeidsovereenkomst (cao) meer. De afgelopen jaren werkte de sector met een arbeidsvoorwaardenregeling van de KNMT, maar individuele werkgevers waren niet verplicht die regeling toe te passen. Eind 2022 verbood de ACM dit soort eenzijdige regelingen, waarna de KNMT de regeling per direct introk.

Van Elk: 'Sindsdien is de onrust onder de assistenten nog verder toegenomen. Er is een groot tekort aan assistenten. Steeds vaker gaan ze als zzp’er aan de slag, zodat ze de vrijheid hebben om hun eigen voorwaarden te bepalen. De verschillen in arbeidsvoorwaarden lopen mede hierdoor sterk op. De onzekerheid onder de assistenten over hun positie is groot. Sommige assistenten krijgen zelden een salarisverhoging. Ook horen we dat geen vergoedingen voor werken in de avond of in het weekend wordt betaald, het salaris bij ziekte vrijwel direct met 30% gekort wordt of geen bovenwettelijke verlofdagen worden gegeven. Zeker in kleinere praktijken is het moeilijk onderhandelen met je werkgever, als dat ook de tandarts is waar je intensief mee samenwerkt. Een slechte werksfeer of zelfs een arbeidsconflict is dan zo geboren.'

Tandartsassistenten zouden niet afhankelijk moeten zijn van welwillendheid van de tandarts voor wie ze werken voor fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden. Een cao met goede, centrale afspraken die voor iedereen gelden, is cruciaal.
Daniëlle Woestenberg, voorzitter a.i. CNV Zorg en Welzijn

Sluit je aan: Eerste halfjaar gratis!

Sluit je aan en strijd mee voor een nieuwe cao Tandartsassistenten. Voor medewerkers in de mondzorg hebben we nu een aantrekkelijke actie: gratis lidmaatschap voor de eerste zes maanden! Om daarvan gebruik te maken, dien je je telefonisch aan te melden via de CNV Ledenservice: 030 751 1003.

  • Meepraten en stemmen over jouw cao
  • Volledige rechtsbijstand, voor werk én privé
  • Vraagbaak en kennisbank

Wat doet CNV voor een cao Tandartsassistenten?

CNV Zorg en Welzijn pleit al jaren voor collectieve afspraken in een cao. In het verleden wees de KNMT die wens af, door te verwijzen naar de adviesregeling. Van Elk: “Nu die door het verbod van de ACM van tafel is, heeft de KNMT volgens ons ook in het belang van hun leden maar één reële optie, en dat is formeel met de bonden aan tafel voor een cao.” Mede met de petitie dringen we bij de KNMT erop aan om samen om de tafel te gaan zitten voor die hoognodige cao Tandartsassistenten.