Al het nieuws

Negatief is positief

Column Luc van Dijk (31), marketingdocent Hogescholen Utrecht en Windesheim en voorzitter Sectorgroep HO van CNV Onderwijs, uit Schooljournaal 15 van 19 december 2020

De afgelopen maanden hebben we, terecht, veel aandacht gehad voor de negatieve aspecten van de coronapandemie. In deze column, zo vlak voor het einde van het jaar, wil ik voorzichtig kijken welke positieve gevolgen de crisis heeft voor mijn eigen sector, het hbo. Want die zijn er ook, al wegen ze lang niet op tegen de vele nadelen. Shift in digitalisering – Toen het moest, kon ineens veel digitaal en werd thuiswerken normaal. Met als voordelen minder reistijd, minder vervuiling en minder files. En oefening baart kunst: het digitaal vergaderen en ook het college geven gaat steeds beter. Shift in werken op afstand – Onlangs hadden we bij onze sectorgroepsvergadering een lid dat inbelde vanuit het buitenland. Voorheen betekende op reis zijn een vergadering missen. Nu kon deze persoon gewoon meepraten over onze inzet voor de nieuwe hbo-cao; en hij leverde zeer waardevolle input. Dit was eerder niet denkbaar.

'Een digitale meet-up past kennelijk beter in een drukke agenda dan een meet-up op locatie met reistijd'

Shift in vergaderen – Twee uur achter een beeldscherm is een heel andere ervaring dan samen in een zaaltje zitten. Dus vergaderingen zijn korter. Bondiger. Meer to the point. En hoewel dat in maart nog wel eens vreemd voelde, raken we eraan gewend om ook digitaal persoonlijke verhalen te delen. Shift in aandacht voor fysieke en mentale gezondheid – Steeds vaker staat naast ‘wat doe je?’ ook ‘hoe gaat het met je?’ op de agenda. We vragen elkaar er meer naar, en spreken elkaar erop aan achter de computer vandaan te komen en regelmatig ‘een frisse neus’ te halen. Shift in activiteiten – In november/december hadden we twee CNV-meet-ups via Teams. Zo’n digitale meet-up past kennelijk toch beter in een drukke agenda dan een meet-up op een locatie met reistijd, dus mensen melden zich makkelijker aan. Zo blijf je nu – gek genoeg – misschien nog wel beter met elkaar verbonden dan pre-corona. Ook bereiken we nieuwe en andere doelgroepen dan voorheen. Deze opsomming van veranderingen deelde ik tijdens de laatste sectorgroepsvergadering van het jaar met onze leden, en ik vroeg hen of het herkenbaar was. Dat was het. We zullen uiteindelijk zeker ook positieve dingen overhouden aan dit coronajaar. Maar toch… Het blijft een feit dat we niet kunnen wachten totdat we weer als groep bij elkaar mogen komen. Het is toch plezieriger om elkaar écht in de ogen te kunnen kijken bij de woorden: fijne kerstdagen en een gezegend 2021.